Šta vas sve čeka ako ste se odlučili za „suv januar“

Kendal Džener
Kendal Džener na promociji svoje tekile, Foto: Matt Agudo / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Ako ste odlučili da se uzdržite od alkohola u prvom mesecu nove godine, možete očekivati neke dobre posledice po vaš organizam. Ostanite sa nama i u nastavku ako želite da saznate zbog čega je sve apstinencija od alkoholnih pića pravi izbor za vas.

Bolje mentalno zdravlje

Kada previše konzumiramo alkohol, to može negativno da utiče na naše mentalno zdravlje i poveća osećanje anksioznosti i depresije. Osobe koje prekomerno uživaju u ovom poroku su razdražljivije nego drugi, zbog čega lakše ulaze u sukobe i rade stvari zbog kojih kasnije zažale.

Kod njih se takođe javlja manjak energije i nedostatak koncentracije. Svi ovi simptomi nestaju kada kažete zbogom alkoholu, pa je očekivano da u „suvom januaru“ imate više energije, da bolje spavate, da ste bolje raspoloženi, ali i da osetite veće zadovoljstvo kada se pogledate u ogledalo.

Zdravija koža

Ako redovno konzumirate alkoholna pića, postoji velika šansa da vam koža izbledi. To je doduše najmanji problem koji se vezuje za preterani unos alkohola. Ostale nuspojave ove loše navike su ispucali kapilari, pojava akni i bora, i pogoršanje psorijaze i ekcema. Sa smanjenjem unosa alkohola ili potpunom apstinencijom, vaša koža će sigurno dobiti lepši izgled, s obzirom da ćete unositi manju količinu ove štetne materije u svoje telo, a i bolje ćete spavati. Iz istih razloga je vrlo verovatno da ćete imati manje podočnjake ili će oni nestati.

Mogući gubitak kilograma i smanjeni apetit

Alkoholna pića imaju dosta kalorija, pa sledstveno tome ona dižu vašu telesnu težinu. Suzdržavanje od ovih napitaka pomoći će vam da smršate na više načina. Kao prvo, imaćete manji dnevni unos kalorija, posebno ako „suv januar“ prati i adekvatna dijeta. Alkohol takođe negativno utiče na vaš metabolizam i sposobnost obrade masti. Zaključak jednog istraživanja iz 2017. je da alkoholna pića stimulišu rast apetita, tako da možete da očekujete i veću sitost kada im kažete zbogom.

Kvalitetniji san

Alkohol možda uspavljuje, ali on ne omogućava kvalitetan san. Kada ste pripiti, vaši disajni putevi se sužavaju, što dovodi do hrkanja i čestog buđenja. Iz kreveta ćete noću često izlaziti i zbog potrebe odlaska u WC, jer ste uneli preveliku količinu tečnosti u večernjim časovima. Ako nešto možemo da kažemo sa sigurnošću, to je da ćete bolje spavati kada se oprostite od alkohola, prenosi Citymagazin.

***

Bonus video: Pazite da ne preterate – Trovanje alkoholom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram