Šta tvoj oblik tela govori o tvom zdravlju – jedan je najopasniji

Foto: Shutterstock

Celulit nije opasna stvar!

Nije tajna da višak telesne masti dovodi do većeg rizika od brojnih zdravstvenih problema.

Ali nisu sve masti jednako opasne, a presudno je mesto gde se salo nalazi. Najopasniji tip je poznat kao visceralna mast – to je čvrst, unutrašnji sloj koji se formira između organa unutar abdomena.

Obično je uzrok „pivskog“ stomaka i doprinosi nepoželjnom tipu tela u obliku jabuke  – sa najvećim rizikom od zdravstvenih problema.

S druge strane, potkožna masnoća je vrsta masti koja leži neposredno ispod kože i uzrokuje stvaranje celulita. Ova vrsta masti je zapravo najmanje štetna i ima tendenciju da se akumulira oko butina i zadnjice, a ne oko creva, stvarajući telo u obliku kruške.

Visceralna mast je opasna jer se smatra da oslobađa hemikalije i hormone u krv koji izazivaju upalu. Može da izazove bolesti srca i masnu bolest jetre. A mast zbog koje se stvara celulit ne ispuđta hemikalije u krv, pa je manje štetna po zdravlje.

Gde su opasne zone za skladištenje masti – šta možete učiniti da smanjite rizik?

Noge i butine

Mnoge žene su ranije negodovale što imaju veliku zadnjicu ili butine. Ali telo u obliku kruške je postalo moderno poslednjih godina, čemu je bez sumnje pomogao uspon žena poput Kim Kardašijan. I to sa dobrim razlogom. Ako ste žena, nema boljeg mesta za skladištenje masti – sve dok je celulit tik ispod kože, a ne zakopan duboko u telu.

Studije pokazuju da mast u nogama ima više od 100 genetskih razlika od masnoće na stomaku, a te razlike je čine manje štetnom.

Studija iz 2010. sugeriše da dobijanje na težini u donjem delu tela dovodi do toga da stvaramo više masnih ćelija, dok dobijanje sala oko stomaka govori masnim ćelijama da se šire – što je opasno za organe.

Salo oko stomaka

Ovo je najopasniji tip masti, koji povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, raka, dijabetesa tipa 2, pa čak i demencije. Štetno je jer okružuje unutrašnje organe. Zbog toga su osobe sa telom u obliku jabuke u najvećem riziku.

Muškarci imaju veću verovatnoću da će imati salo na stomaku nego žene, pa je tako i nastao izraz „pivski stomak“. Smatra se da su žene zaštićene seksualnim hormonom estrogenom, koji umesto u stomak, šalje masnoću da se skladišti u bokovima i butinama.

Grudi

Veće poprsje može biti znak gojaznosti, koja je sama po sebi faktor rizika za niz zdravstvenih problema.

Studija iz 2008. godine, na više od 90.000 žena u dvadesetim godinama, koju je sproveo Univerzitet Harvard, otkrila je da one koje nose D korpu grudnjaka imaju tri puta veće šanse da razviju dijabetes do srednjih godina.

Druga studija iz 2012. sugeriše da veće grudi mogu ukazivati na to da su žene sklonije opasnoj vrsti visceralne masti.

kancer dojke
Foto: Mood Board / Shutterstock Editorial / Profimedia

Salo na vratu

Što je veći vaš vrat, veći je rizik od srčanih bolesti, pokazuju studije. Ako imate mnogo masti na vratu, to znači da imate i mnogo masti u gornjem delu tela. To omogućava slobodnim masnim kiselinama da se izliju u krvotok, povećavajući rizik od srčanih problema. Podbradak takođe može blokirati vaše disajne puteve dok spavate.

U studiji iz 2009. koja je predstavljena na godišnjem sastanku Američkog udruženja za srce, naučnici su otkrili da ljudi sa većim vratom imaju viši nivo lošeg holesterola.

Šta mogu da uradim da smanjim rizik od opasnog nakupljanja masti?

Studije sugerišu da je više kalcijuma i vitamina D u telu povezano sa manje visceralne masti. Zato često jedite lisnato povrće kao što su raštan i spanać. Tofu i sardine su takođe dobar izbor, kao i mlečna hrana poput jogurta, sira i mleka.

Zamenite zasićene masti – koje se nalaze u masnom crvenom mesu – monozasićenim mastima, koje se nalaze u ulju maslina, kikirikija i kanole, avokadu i orašastim plodovima.

Vežbajte najmanje 30 minuta, dva do četiri puta nedeljno. Studija je pokazala da je to rezultira padom od 7 osdto u stopi nakupljanja visceralne masti. Najbolje su intenzivne vežbe – brzo hodanje, vožnja bicikla, aerobne vežbe i trening snage.

***

BONUS VIDEO: Joga za zauzete mame

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram