Šta se događa u telu ako za doručak jedete banane

banane doručak
Foto: www.allover.cc/MEV / allOver Photo / Profimedia

Toliko su svestrane i hranljive da ih mnogi smatraju obrokom, međutim stručnjaci ne preporučuju da ih konzumirate same.

Banane se slobodno mogu nazvati kraljicom voća, toliko su svestrane i bogate hranljivim materijama da se retko koje voće uopšte može porediti s njima. Možemo ih koristiti u smutijima, kolačima, praviti čak hleb od njih, jesti ih same, a i dugo nas drže sitima. Baš zbog toga ih dosta ljudi doručkuje, ali da li je to zdravo?

Jesu li banane zdrav doručak

Banane su vrlo hranljiva namirnica i sadrže dobru količinu kalijuma, vlakana i vitamina B6 i C. Međutim, one sadrže mnogo ugljenih hidrata i prirodnih šećera. Iako to može da bude dobra stvar kad vam treba brzi nalet energije da biste započeli dan, isto tako mogu da vam povećaju nivo šećera u krvi, ali i nagli pad energije, pišu na sajtu Gloria.hr.

Studije takođe pokazuju da doručak koji se sastoji uglavnom od prerađene hrane s ugljenim hidratima može povećati nivo gladi i dugoročno povećati rizik od gojenja. Umesto toga, vaš doručak bi trebalo da se sastoji od hrane bogate vlaknima i ugljenim hidratima kao što su banane, zdrave masti (avokado) za srce i dobrar izvor proteina (sveži sir) kako biste regulisali nivo šećera u krvi i apetit.

Kako bi trebalo da izgleda doručak s bananama

Kao i svaki obrok, tako i doručak treba da ima glavne grupe namirnice, a to su ugljeni hidrati, belančevine i masti. Stoga, uparivanje banana (ugljenih hidrata) s drugom hranom bogatom belančevinama i zdravim masnoćama može da čini zaokružen obrok. Tako podstičete regulaciju šećera u krvi i poboljšavate sitost.

Evo nekoliko ideja za zdrav doručak koje uključuju banane:

smrznuti komadići banane s jogurtom i maslacem od kikirikija

grčki jogurt s bananama i čija semenkama

proteinski smuti sa spanaćem, bobičastim voćem i smrznutom bananom

ovsene pahuljice prelivene orasima, semenkama i narezanim bananama

Zaključak

Banane sadrže ugljene hidrate i prirodne šećere koji mogu da povećaju nivo šećera u krvi ako se jedu same, pa takvu konzumaciju treba izbegavati. Međutim, mogu da budu izvrstan dodatak dobro zaokruženom obroku, pogotovo ako su uparene s drugom hranom bogatom mastima ili belančevinama.

Kombinovanje banana s drugim sastojcima s visokim udelom proteina i vlakana za doručak može da poboljša sitost, da smanji glad i podstakne zdravlje probave.

Za jednostavan način uživanja u bananama za doručak pokušajte da ih dodate u smutije, ovsene kaše ili u visokoproteinski doručak.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Pica u kućnim uslovima