Šta se dešava u tvom telu kad jedeš ljuto

Ljuta hrana
Foto: TPG / Zuma Press / Profimedia

Ljuta papričica može da učini dosta dobrog vašem telu. Isto tako može da vam dodatno zakomplikuje život - pogledajte šta sve može da se desi ako redovno jedete začinjenu hranu.

Jezik gori

Ok, svi znamo šta je prvi susret s ljutom hranom – vaš jezik će prvi osetiti negativne posledice. Osetićete peckanje, ali taj osećaj je samo privremen. Vaši receptori za ukus će se oporaviti (osim ako dugo ne jedete začinjenu hranu svakodnevno).

Imuni sistem se poboljšava

Začinjena hrana obogaćuje telo antioksidansima i bilduje imunitet, što je posebno korisno tokom sezone virusa.

Može izazvati alergijsku reakciju

Neki ljudi kažu da osete svrab jutro nakon što su jeli začinjenu hranu za večeru. To se može dogoditi jer paprika verojatno uzrokuje alergije. Za neke je ljude ova reakcija samo prirodna reakcija tela na začin.

Pročitajte još:

Tolerancija na bol raste

Konzumiranje začinjene hrane za neke ljude je bolno, ali, stručnjaci tvrde da kapsaicin može da ciljati posebnu tačku u našem mozgu koja je odgovorna za osećaj bola. Tako ljuta hrana ‘vežba’ naš mozak da ignoriše bol.

Gubitak kilograma

Začinjena hrana jednostavan je način za sagorevanje viška masnoće. Iako ništa ne može da zameniti vežbanje i zdravu ishranu, kapsinoidi koji se nalaze u paprikama poznati su po povećanju potrošnje energije i smanjenju telesne masnoće.

Problemi sa želucem

Ako imate osetljiv želudac, konzumiranje začinjene hrane je loša ideja. Može da uzrokuje proliv i privremeni gastritis, a ako već imate problema sa želucem, oni će se verojatno pogoršati.

Produžava život?

Jedno istraživanje je pokazalo da su oni koji su jeli ljutu hranu 6-7 dana nedeljno imali 14 odsto nižu stopu smrtnosti. Naravno, ovo treba uzeti s rezervom. Istraživanje je pratilo ljubitelje začinjene hrane nezavisno od ostalih faktora rizika, tako da ljuta paprika dnevno verovatno neće pomoći onima koji imaju nezdrav način života.

Pročitajte još:

Smanjuje se želja za šećerom

Znamo da šećer nije dobar za zdravlje, pa je tu još jedan dobar efekat ljute hrane – stručnjaci kažu da bi dodavanje začinjenih jela na vaš jelovnik s vremena na vreme moglo da pomogne u borbi protiv želje za šećerom.

Pojačava gorušicu

Paprika uključuje kombinaciju kiselina i kad je konzumiramo previše, želudac počinje da „gori“, što mi osećamo kao gorušicu. To stanje može dugoročno da se pogorša i postane hronično, zbog čega nije najbolja ideja prekomerna konzumacija začinjene hrane, piše Bright Side.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram