Šta se dešava s telom ako spavaš s jastukom među nogama

spavaje jastuk
Foto:Shutterstock

Posle napornog dana mislite samo o tome kako da se sručite u krevet, a manje razimišljate kako poza spavanja utiče na telo. A šta se u organizmu dešava ako volite da stavite jastuk među kolena dok, recimo, spavate na strani?

Popravićete držanje

Pojedine poze za spavanje su bolje za vašu kičmu od drugih, te je zato položaj u kom spavate vrlo važan, pišu na sajtu BrughtSide.

Istraživanja su pokazala da, ako u krevetu ležimo asimetrično, to može da se loše odrazi na kičmu. Dobar savet je da stavite jastuk među kolena kad spavate u fetus položaju jer ćete se tako bolje odmoriti.

Ublažićete bol u donjem delu tela

Mnogi se pate sa hroničnim bolom u leđima, kod čega jastuk među kolenima može da pomogne. Tako ćete poravnati karlicu i kukove, što će smanjiti pritisak i, na kraju, ublažiti stalnu nelagodu u ovom delu tela, koja je uglavnom uzrokovana lošom raspodelom težine tela tokom spavanja.

Bolji san tokom trudnoće

Stručnjaci savetuju da je spavanje na strani, i levoj i desnoj, dobro za trudnice. A jastuk među nogama može da bude odlična pomoć kako bi se težina rasporedila i smanjio pritisak u krstima. Kičma će pritom biti u željenom, neutralnom položaju.

Na tržištu postoje i modeli specijalno dizajnirani u željenom obliku, npr. u obliku slova C i U kako bi što bolje prianjali uz telo.

Jastuk možete da stavite i ispod kolena ako volite da spavate na leđima jer ćete i tako smanjiti pritisak na kičmu.

Takođe, dobro je i da se konsultujete sa svojim lekarom ili fizijatrom, posebno ako imate hroničnih problema s leđima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Šta nam se dešava dok spavamo