Šta će se zaista dogoditi s tvojim telom ako svaki dan trčiš samo 15 minuta

trčanje
Foto: VAEM/MIAMIPIXX / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Koje promene su moguće?

Redovna telesna aktivnost cilj je mnogima, ali u praksi često zakažemo. Ali bitno je krenuti, a ako će vam tako biti lakše, vaš početni cilj ne treba da bude prevelik. Recimo, ako odlučite da trčite, već će 15 minuta dnevno biti dovoljno da učinite puno toga za svoje telo i svoje zdravlje.

Tih 15 minuta u danu svi možemo da odvojimo, a velika je verovatnoća da će s vremenom vaši apetiti, zajedno s vremenom trčanja, rasti.

U nastavku je sedam prednosti za zdravlje koje će vam doneti tih samo 15 minuta trčanja dnevno.

Poboljšaćete zdravlje srca

Trčanje tera vaše srčane mišiće i pluća na jači rad – jača srce i povećava kapacitet pluća. S vremenom će vam biti sve lakše da savladavate i druge stvari, kao što je npr. penjanje stepenicama ili hodanje do odredišta.

Lakše ćete držati stres pod kontrolom

Trčanje je aktivnost koja pomaže u smanjenju hormona stresa, a istovremeno podstiče proizvodnju hormona koji pridonose opuštanju i pozitivnom raspoloženju.

Brže ćete učiti i bolje pamtiti

Redovno trčanje imaće pozitivan uticaj na delove vašeg mozga odgovorne za pamćenje i razmišljanje.

Pomoći će vam u gubitku kilograma

Ako zadržite trenutne navike u ishrani, uz 15 minuta trčanja svaki dan gubićete dovoljno kalorija da izgubite oko pola kilograma mesečno. Naravno, za veće gubitke potrebne su ozbiljnije aktivnosti i smanjeni unos kalorija, piše zadovoljna.hr.

Jačanje kostiju

S godinama može doći do gubitka gustine kostiju, što može dovesti i do osteoporoze. Vežbe poput trčanja imaju pozitivan učinak na mineralnu gustinu kostiju.

Balans krvnog pritiska i holesterola

Redovno trčanje pomaže u snižavanju krvnog pritiska u mirovanju, a samim tim smanjuje se i rizik od srčanog i moždanog udara. Osim toga, trčanje može povoljno uticati na nivo zdravog holesterola i istovremeno stimulisati enzime koji pomažu da se smanji količina LDL kolesterola u krvi.

Produžićete životni vek

Samo 15 minuta telesne aktivnosti dnevno, pa tako i trčanja, može produžiti naš životni vek i smanjiti rizik od prevremene smrti.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram