Srpska dijetetičarka razbija najveći mit o mršavljenju u koji mnogi veruju

Maja Štiklica Foto: euromedic.rs, Shutterstock

Važno je da ovo zapamtite.

Ugljeni hidrati su element ishrane oko kojeg postoji najviše zabluda – prati ih mit da najviše goje i da ih moramo izbaciti sa tanjira ako želimo da smršamo. Nuticionistkinja Maja Štiklica je za Zadovoljna.rs objasnila zašto to nikako ne treba da radite.

Ona će pružati stručnu podršku učesnicima emisije Najveći gubitnik, koja od 2. januara počinje da se emituje ekskluzivno na televiziji Nova S, i pomagati im da uz pravilnu ishranu skinu suvišne kilograme. A do tada, od Štiklice i mi možemo mnogo da naučimo.

„Makronutrijenti u koje spadaju masti, proteini i ugljeni hidrati predstavljaju osnovne hranljive sastojke bez kojih organizam ne bi mogao normalno da funkcioniše. Makronutrijenti su važni za obavljanje svih fizioloških funkcija“, govori Štiklica.

Ugljeni hidrati su važni energetski izvori za čoveka, iz njih se najlakše i najbrže dobija potrebna energija. Digestivni sistem pretvara ugljene hidrate u glukozu (prost šecer u krvi),koji dalje koristi energiju za svoje ćelije, tkiva i organe. Ostatak se čuva u vidu glikogena koji predstavlja rezervne energije, dok se preostali višak energije pretvara u masti, detaljno objašnjava nutricionistkinja.

„Zato je jako bitno iskorigovati unos ugljenih hidrata a nikako ne pristupati totalnom eliminisanju ugljenih hidrata iz ishrane. Ugljeni hidrati u voću, povrću, žitaricama i mlečnim proizvodima blagotvorno deluju na zdravlje na više načina“, kaže.

Mozak isključivo funkcioniše na osnovu energije iz ugljenih hidrata. Skeletni mišići isto isključivo funkcionišu na osnovu energije iz ugljenih hidrata. Stoga iz ishrane nikako ne smemo isključiti ugljene hidrate, već unos iskorigovati u odnosu na telesnu težinu, pol, uzrast osobe, fizičke aktivnosti kojom se osoba bavi – i naravno zdrastvenog stanja.

Foto: Shutterstock

Štiklica nam je navela koji su najzdraviji izvori ugljenih hidrata.

Voće – pored velike količine ugljenih hidrata ima dosta minerala, vitamina, vodu i vlakna – a malo kalorija. Povrće je bogato ugljenim hidratima, antioksidansima, vitaminima, mineralima,
fitonutrijentima – a najbolje ga je jesti u vidu svežih salata. Takođe, nutricionistkinja Maja Štiklica preporučuje i mahunarke i integralne žitarice.

Još o pravilnoj ishrani, kao i vežbanju i borbi s kilogramima, jeste to što emisija „Najveći gubitnik“ uskoro stiže ekskluzivno na TV Nova S. Gledaoci će pratiti živote 16 ekstremno gojaznih osoba koje će se boriti za gubitak suvišnih kilograma i veliku novčanu nagradu koja na kraju puta čeka pobednika jer ko najviše izgubi – najviše i dobija.

Kroz tri meseca odbacivanja loših navika i neverovatnih transformacija, emisiju će voditi poznata glumica Hristina Popović, a profesionalnu podršku takmičarima pružaće popularna lica poslednje sezone emisije Survivor i zaljubljenici u fitnes – Maša Kuprešanin i pobednik sezone Stefan Nevistić. Ovaj dvojac će u ulozi trenera usmeravati učesnike do pobede, kroz edukaciju i niz izazova, zadataka i prepreka, pomažući im da preokrenu svoje živote iz korena.

Kao viši dijetičar-nutricionista, Maja Štiklica će učestvovati u izradi planova ishrane za takmičare, pri čemu će se vodi računa o starosti, o fizičkoj aktivnosti osobe i najvažnije o zdrastvenom stanju osobe.

Njen savet takmičarima je da budu istrajni i da veruju u sebe.

„Da budu dosledi, da poštuju prepisan režim ishrane i da na treninzima pružaju svoj maksimum“, poručuje Maja Štiklica.

***

BONUS VIDEO: Najveći gubitnik Uskoro na Nova S

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram