Dr Nevena Ilić: Želite da smršate? Nema čarobnog štapića, pridržavajte se ovoga

Dr Nevena Ilić Foto: Shutterstock, Euromedik

Gojaznost je ozbiljna bolest koja značajno skraćuje životni vek.

U Srbiji se sa viškom kilograma bori skoro 55 odsto stanovništva, a svaki peti građanin je gojazan.

O rizicima koje nosi gojaznost i problemima sa kojima se susreću gojazne osobe, za portal Zadovoljna.rs govorila je doktorka Nevena Ilić, specijalista interne medicine i subspecijalista
endokrinolog, koja je ujedno i deo tima emisije Najveći gubitnik koja 2. januara počinje da se emituje ekskluzivno na televiziji Nova S.

Doktorka Ilić će pružati profesionalnu podršku takmičarima koji će se boriti za gubitak suvišnih kilograma na putu do zdravih navika.

Na početku, doktorka Ilić istakla je da se gojaznost može sprečiti pravilnom ishranom i fizičkom aktivnošću, te da čarobni štapić ne postoji. Kako kaže, gojaznost je ozbiljna bolest koja značajno skraćuje životni vek, a ovo su najčešće komplikacije koje mogu da imaju gojazne osobe.

„Ne postoji organ niti tkivo u organizmu gojazne osobe koje ne pati. Gojaznost značajno povećava rizik od metaboličkog sindroma (hipertenzija, dijabetes, poremećaj lipida u krvi), što vodi ka sklonosti ka trombozama, infarktu miokarda i šlogu. Značajno utiče na seksualnu funkciju i reprodukciju žene i muškarca. Povezana je sa demencijom, depresijom i mnogobrojnim degenerativnim bolestima sistema organa za kretanje“, objašnjava doktorka Ilić.

Gojaznost naročito utiče i na reproduktivni sistem, odnosno plodnost žena i muškaraca.

„Veoma često postoji nizak nivo testostetona kod gojaznih muškaraca kao posledica gojaznosti. Isto tako, česti su poremećaji ciklusa kod gojaznih žena koji mogu i ne moraju biti povezani sa sindromom policističnih jajnika. Kod gojaznih trudnica češći je gestacijski dijabetes, eklampsija, prevremeni porođaj, loš ishod trudnoće po majku i dete. Veoma često gojazne žene mogu imati problem sa sterilitetom“, priča doktroka Ilić.

A kako treba živeti da se ne bi došlo do prekomerne gojaznosti i koje navike treba da sledimo, iznela je doktorka.

„Fizička aktivnost minimum sat vremena, tri puta nedeljno. Uravnotežena ishrana bez mnogo filozofije oko dijete! Jednostavno treba da potrošimo ono što pojedemo. Uobročenost, bez grickanja između obroka. Izbegavati brzu hranu, zaslađene napitke, umerena upotreba alkohola, slatkiši samo kao nagrada u specijalnim prilikama. Voditi računa o obradi namirnica, ne jesti prženo i pohovano, najbolje bareno ili iz rerne. Izbegavati suhomesnato i jake sireve, sem u specijalnim prilikama, kao i masnu i konzerviranu hranu. Forsirati povrće, voće, ribu, posno meso, integralne žitarice, mleče proizvode sa malim procentom masti“, kaže doktorka Ilić.

Doktorka napominje da je možda mediteranska ishrana najbolji primer pravilne ishrane.

Za kraj, kao deo tima emisije Najveći gubitnik, doktorka Ilić napominje da se borba učesnika sa kilogramima mora nastaviti i kada se emisija završi, jer ne smeju da dozvole da se vrate na stare navike.

„Treba da se sećaju onoga što ćemo pokušati da im prenesemo tokom boravka u takmičenju. Moraju naći svoj način da održavaju telesnu težinu. Nije lako, ali je moguće“, kaže doktorka.

Emisija Najveći gubitnik može na više načina da pomogne učesnicima, kao i gledaocima, da vode zdrav život, a doktorka Ilić je prihvatila učešće u projektu jer želi da prenese poruku svima koji imaju problem sa prekomernom telesnom težinom ili gojaznošću da rešenja postoje.

„Rešenja nisu laka i jednostavna, ne postoje čarobni štapići niti magija, ali postoje timovi stručnjaka koji se bave ovim problemom i koji mogu da im pomognu. Savremeni pristup lečenja gojaznosti je multidisciplinaran, tim stručnjaka postavlja dijagnozu i procenjuje stepen gojaznosti i pridružene dijagnoze, komplikacije, daje tetapiju ukoliko je potrebna, pacijenta šalje kardiologu, fizijatru, nutricionisti i psihologu, koji daju svoje mišljenje i terapiju, tj. dijetu. Sve vreme je podrška psihologa i nutricioniste neophodna, kao i kontrole endokrinologa. Na kraju, kada se postigne idealna telesna težina potrebno je napraviti takav odnos ishrane i fizičke akrivnosti koji ne dozvoljava da se gojaznost vrati“, savetuje doktorka Nevena Ilić.

Više o tome kako se na najbolji način otarasiti masnih naslaga i kilograma, uz principe pravilne ishrane, videćete u emisiji Najveći gubitnik na televiziji Nova S. Gledaoci će imati priliku da prate živote 16 ekstremno gojaznih osoba koje će se boriti za gubitak suvišnih kilograma i veliku novčanu nagradu koja na kraju puta čeka pobednika, jer – ko najviše izgubi, najviše i dobija. U potpunoj izolaciji, uz mnogo emocija – suza, smeha, straha i uzbuđenja, svako od njih će pomerati sopstvene granice izdržljivosti. Kroz tri meseca odbacivanja loših navika i neverovatnih transformacija, emisiju će voditi poznata glumica Hristina Popović, dok će profesionalnu podršku takmičarima pružati popularna lica poslednje sezone emisije Survivor i zaljubljenici u fitnes – Maša Kuprešanin i pobednik sezone Stefan Nevistić.

***

BONUS VIDEO: Keto – savršena dijeta za Srbe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram