Obavezne namirnice u kuhinji ako vas muči salce na stomaku

Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Ukusne, a jeftine.

Masti su makronutrijenti bez kojih ne bismo mogli da preživimo. Prema Američkom udruženju za srce, telesna mast ne samo da pomaže da vaše telo ostane toplo, već je i od suštinskog značaja za apsorpciju hranljivih materija i proizvodnju važnih hormona.

Ipak, iako je zdravo imati malo telesne masnoće, treba da znate da nisu sve masti jednake. Postoji jedna vrsta koja je loša za vaše zdravlje – viscelarne masti, poznate i kao „aktivne masti“.

„Visceralna mast je vrsta telesne masti uskladištene u vašoj trbušnoj duplji koja obavija vaše unutrašnje organe – vašu jetru, stomak i creva“, kaže Rokana Ehsani, nutricionistkinja, za Eat this.

Jedan od načina da se smanji visceralna masnoća, koja je zaslužna i za salce na stomaku, je da napravite neke korekcije u ishrani.

„Istraživanja su pokazala da hrana bogata proteinima, kalcijumom i vitaminom D može biti povezana sa manje visceralne masti. Određene namirnice bi svi trebalo da dodamo u svoju ishranu ako želimo da smanjimo visceralnu masnoću, a reč je o jajima, crvenom voću i maslinovom ulju.

Jaja

Jaja su odličan izvor vitamina B kolina, koji je bitan nutrijent koji se koristi u izgradnji svih telesnih ćelijskih membrana. Ali, što se više istražuje, to se više prednosti uočava kod ove namirnice.

Naime, nedostatak kolina je direktno povezan sa nakupljanjem visceralne masnoće, naročito u jetri. Jedan od razloga zašto alkoholičari razvijaju masnu jetru je taj što alkohol smanjuje sposobnost tela da preradi kolin.

Crveno voće

Sve veći broj istraživanja ukazuje na to da je određeno voće dobro za rešavanje masnih naslaga na stomaku, a to se posebno odnosi na crveno voće, poput trešnji, malina, jagoda, lubenica, šljiva, breskvi i nektarina, piše Eat this.

Maslinovo ulje

Rešavanju sala sa stomaka može da doprinese i konzumacija umerenih količina nezasićenih masti, poput onih koje se nalaze u maslinovom ulju, avokadu i orašastim plodovima. Ove namirnice regulišu hormon gladi.

Više o tome kako se na najbolji način otarasiti masnih naslaga i kilograma, uz principe pravilne ishrane, videćete i u emisiji „Najveći gubitnik“ koja uskoro počinje da se emituje ekskluzivno na televiziji Nova S. Gledaoci će imati priliku da prate živote 16 ekstremno gojaznih osoba koje će se boriti za gubitak suvišnih kilograma i veliku novčanu nagradu koja na kraju puta čeka pobednika, jer – ko najviše izgubi, najviše i dobija.

U potpunoj izolaciji, uz mnogo emocija – suza, smeha, straha i uzbuđenja, svako od njih će pomerati sopstvene granice izdržljivosti. Kroz tri meseca odbacivanja loših navika i neverovatnih transformacija, emisiju će voditi poznata glumica Hristina Popović, dok će profesionalnu podršku takmičarima pružati popularna lica poslednje sezone emisije Survivor i zaljubljenici u fitnes – Maša Kuprešanin i pobednik sezone Stefan Nevistić.

***
Bonus video: Hrana i zagađen vazduh – kako očistiti organizam

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram