Spas u 30 sekundi: Potez s kojim ćete trenutno olakšati napetost u vratu

Fitnes i ishrana 10. maj 202210:45 > 12. maj 2022 09:47
Kako da rešiš napetost za pola minuta, Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Posledice sedelačkog načina života osete se i u vratu.

Hronično držanje glave prema napred jedna je od posledica modernog, sedelačkog načina života. Takav položaj glave stvara ogroman pritisak na mišiće vrata te nepovoljno utiče na celokupno držanje tela.

Zbog neprirodnog položaja glave prema napred prednji mišići vrata su slabi, a zadnji mišići skraćeni i zgrčeni. Cenjeni kiropraktičar dr Alan Mandel iz Floride osmislio je niz jednostavnih vežbi s kojima sami sebi možemo pomoći, ublažiti bol, ukočenost te poboljšati kvalitet života.

To hronično držanje glave prema napred utiče na brojne mišiće u vratu te uzrokuje njihovo grčenje, slabljenje i nadraženost. Ova tehnika smišljena je za otpuštanje tih dubokih zgrčenih mišića i pruža trenutno olakšanje, objasnio je dr Mandel.

Tehnika olakšavanja napetosti u vratu u tri koraka za 30 sekundi:

Prvo, desnu ruku položite na levu stranu ključne kosti i istežite levu stranu vrata pet sekundi, naginjući vrat na desnu stranu. Opustite. Zatim levu ruku položite na desnu stranu ključne kosti i istežite desnu stranu vrata pet sekundi, naginjući vrat na levu stranu. Opustite.

Zatim, isprepletite prste na zadnjoj strani vrata i deset sekundi gurajte glavu prema nazad držeći je ravno, odnosno ne podižući i ne spuštajući bradu. Dok to radite imaćete osećaj povlačenja na početku lobanje, kao i to da se mišići na prednjoj strani vrata stiskaju. Opustite.

I na kraju, stavite ruke na vrat, odmah ispod lobanje te podignite rukama lobanju i gurajte glavu prema nazad s lagano podignutom bradom. Držite taj položaj deset sekundi. Opustite.

Kako kaže dr Mandel, već nakon prvog izvođenja ove vežbice osjetićete znatno poboljšanje, vrat će biti pokretljiviji, a mišići opušteniji i slobodniji.

Ovu vežbu možete izvoditi kad god osetite potrebu, ali u 30 sekundi trebali biste osetiti rezultate, poručuje kiropraktičar, a prenosi Zadovoljna.hr.

***

Bonus video: Joga vežbe

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram