Sok od koprive recept: Savršen napitak koji je pun gvožđa i reguliše pritisak i šećer u krvi

sok od koprive recept
Sok od koprive recept Foto: Shutterstock

Ovi dani idealni su ako biste da napravite ukusan osvežavajuć domaći sok od biljaka kojih ima na svakom koraku, a među njima posebno mesto ima kopriva.

Kopriva raste gotovo svuda, ali ako je berete, gledajte da to bude što dalje od zagađenih područja.

Najznačajnije je napomenuti da kopriva sadrži izuzetno velike količine gvožđa, što je samim tim čini savršenim saborcem protiv anemije.

Pored gvožđa, kopriva je bogata mineralima poput kalcijuma, magnezijuma, fosfora i sicilijuma. Najbogatija je vitaminom C, međutim vitamin C se obradom u najvećoj meri gubi, a koprivu u svežem obliku gotovo je nemoguće konzumirati, naročito kada se napomene potencijalni problem sa probavnim sistemom koji uzimanje sveže koprive može izazvati.

Poseduje antibakterijska, antivirusna, protivupalna, diuretička svojstva, smanjuje bol i zaustavlja krvarenje. Vitamini A, B2, B5 i K, u kombinaciji sa karotenom, lecitinom i brojnim amino-kiselinama, belančevinama i ugljenim hidratima čine koprivu sjajnom biljkom za mnoge zdravstvene probleme.

Ubrzavanjem izlučivanja tečnosti iz organizma utiče na regulaciju krvnog pritiska, stimuliše rad jetre i pankreasa, pomaže kod oralnih infekcija, kao i oboljenja poput ekcema, akni i opadanja kose.

Pored svega toga, regulacija šećera u krvi, pomoć kod nesanice i nervoze značajne su pogodnosti koje nam ova biljka donosi.

Sok do koprive sastojci:

40 vrhova mlade koprive

1 kg limuna

4 l vode

5 limuntusa (50 g)

4 kg šećera

Sok od koprive priprema:

Ubranu koprivu dobro operite u hladnoj vodi nekoliko puta. U blenderu sameljite što sitnije i ostavite da odstoji u posudi.

Dobro operite limun s korom, iseckajte ga na četvrtine i izmiksujte u blenderu.

Usitnjenu koprivu i limun pomešajte, prelijte vodom, dodajte limuntus i dobro promešajte.

Mešavinu prekrijte krpom i ostavite da odstoji 24 časa. Onda koprive i limun procedite i dodajte šećer. Ostavite da odstoji uz povremeno mešanje. Kada se šećer rastopi, možete da napravite sok.

U frižideru u stklenoj flaši sok koristite sedam dana ili zaledite u plastičnim teglama u frizu.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram