Sok koji će naučno dokazano učiniti čuda za vaše mišiće ako trenirate

Sok
Foto: Z Jan / Panthermedia / Profimedia

Energetska bomba.

Nutricionistkinja, tim lekara, psihologa i treneri učesnicima emisije „Najveći gubitnik“ koja se emituje na televiziji Nova, pružaju stručnu pomoć da uz pravilnu ishranu skinu suvišne kilograme i okrenu se zdravom načinu života. Na tom putu pomažu im i nova saznanja, a jedno od njih odnosi se na sok koji značajno povećava snagu mišića tokom vežbanja.

Nova studija je otkrila da konzumiranje dijetalnih nitrata – aktivnog molekula u soku od cvekle – značajno povećava snagu mišića tokom vežbanja.

Iako je poznato da nitrati u ishrani poboljšavaju vežbanje, povećavajući izdržljivost kod vežbi visokog intenziteta, naučnici još uvek nemaju dovoljno informacija o tome zašto se ovaj efekat javlja i kako naša tela pretvaraju nitrate iz hrane koje unosimo u azotne okside.

Istraživači sa Univerziteta u Ekseteru i američkog Nacionalnog instituta za zdravlje pratili su distribuciju unesenih nitrata u pljuvački, krvi, mišićima i urinu deset zdravih dobrovoljaca, od kojih je zatim zatraženo da izvedu vežbe za noge.

Sat nakon uzimanja soka od cvekle, od učesnika je zatraženo da izvedu 60 kontrakcija kvadricepsa (mišića butine koji je aktivan dok ispravljaju koleno) i to maksimalnim intenzitetom, tokom pet minuta na mašini za vežbanje. Tim je otkrio značajno povećanje nivoa nitrata u mišićima. Tokom vežbi, istraživači su otkrili da je ovo povećanje nitrata izazvalo povećanje mišićne snage za sedam odsto, u poređenju sa onim kada su učesnici uzimali placebo.

Endi Džons, profesor primenjene fiziologije na Univerzitetu u Ekseteru, rekao je: „Naše istraživanje je već pružilo veliki broj dokaza o svojstvima dijetalnih nitrata koji poboljšavaju performanse, koji se obično nalaze u soku od cvekle. Ova najnovija studija pruža najbolje dokaze o tome zašto nitrati u ishrani poboljšavaju performanse ljudskih mišića.“

Prethodne studije su otkrile povećanje nitrata u tkivu i telesnim tečnostima nakon uzimanja označenih nitrata iz hrane, ali u novoj studiji, istraživači su bili u mogućnosti da precizno procene gde je nitrat povećan i aktivan, prenosi Sciencedaily.

Ovi rezultati imaju značajne implikacije ne samo za bolje vežbanja, već verovatno i za druge medicinske oblasti kao što su one koje ciljaju na neuromišićne i metaboličke bolesti povezane sa nedostatkom azotnog oksida.

Emisiju „Najveći gubitnik“ gledajte od ponedeljka do petka u 20.30 časova na TV „Nova“.

Najzanimljivije detalje emisije pratite na zvaničnim profilima „Najvećeg gubitnika“ na Instagramu, Facebooku i YouTube-u.

***

Bonus video: Mafini sa komadićima čokolade