Odličan trik sa cveklom da proveriš da li imaš dovoljno kiseline u želucu

Foto: Shutterstock

Magična cvekla.

Obično verujemo da je uzrok gorušice posledica viška kiseline u našem želucu. Ovo važi samo za mali procenat onih sa stomačnim tegobama, ali za nas ostale, kada osetimo bol u stomaku, mi zapravo doživljavamo manjak kiseline.

Istraživanja su pokazala da što je vaše telo starije, to je manje lučenje želudačne kiseline.

Naš želudac ima prirodno kiselo okruženje kako bi razbio masti i proteine, a za to je potrebno da ima dovoljno hlorovodonične kiseline, koja je takođe poznata kao želudačna kiselina.

Ako niste u mogućnosti da svarite i apsorbujete vitamine i minerale iz hrane, vaše telo neće imati dovoljno vitamina B12 za obnavljanje ćelija, kao i dovoljno gvožđa, vitamina D i drugih hranljivih materija, što je od vitalnog značaja za mnoge procese u našem telu.

Takođe, nećete imati zaštitu koju ste nekada imali od loših vrsta bakterija, koje izazivaju njihov prekomerni rast (disbioza). Simptomi mogu uključivati prekomerni gas dok bakterija ulazi u crevo.

Ti niski nivoi takođe uzrokuju gastritis – kada se stomak upali zbog niske kiseline u želucu.

Foto: istetiana / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako niste sigurni da li imate nizak nivo želudačne kiseline, evo nekoliko simptoma na koje treba obratiti pažnju:

• Osećaj pečenja u crevima posle jela, takođe poznat kao žgaravica

• Osećaj nadutosti posle jela

• Često podrigivanje nakon jela

• Nadutost posle jela

• Loše varenje

• Česte stomačne tegobe

• Zatvor

• Dijareja

• Hronične crevne infekcije u vidu bakterija, gljivica, parazita

• Hronična infekcija kandidom

• Nesvarena hrana u stolici

Ako prepoznate bilo koji od gore navedenih simptoma, postoji samotestiranje pomoću cvekle koje možete uraditi kod kuće da biste saznali da li imate nisku kiselost želuca. Razlog za korišćenje cvekle u ovom samotestiranju je taj što cvekla boji vašu mokraću i pomaže vam da odredite kiselost. Evo kako da uradite test:

Napravite 120 ml običnog soka od cvekle i pijte ga tri dana za redom. Kako je sok od cvekle u koncentrovanom pakovanju sladak, razblažite ga vodom po želji.

Takođe, možete jesti veliku cveklu, kuvanu ili sirovu, kako biste dobili betalain (crveni pigment) potreban za test.

Svakodnevno pratite boju urina, posebno nakon konzumiranja cvekle ili soka od cvekle, i zabeležite boju urina, koja treba da bude crvena/ružičasta ili žuta. Kada prođe tri dana, moći ćete da utvrdite da li vam je nivo želudačne kiseline nizak ili ne.

Ako vam je mokraća crvena ili ružičasta, to znači da nemate dovoljno hlorovodonične kiseline. Ako se betalain ne razlaže kako treba i pojavljuje se u vašem urinu, onda je vrlo verovatno da se ista stvar dešava sa ostatkom vaše hrane, a vi ne dobijate hranljive materije koje su vam potrebne da bi vaše telo efikasno funkcionisalo.

Ako je vaša mokraća čista, to znači da je nivo želudačne kiseline dovoljan. Želudačna kiselina je razgradila betalain u cvekli, pa se on ne pojavljuje u vašem urinu. Osim što ne dobijaju dovoljno hranljivih materija, nesvareni proteini će se poslati u tanko crevo kao fragmenti hrane, a ne kao aminokiseline koje su vašem telu potrebne.

Ovo može izazvati probleme poput sindroma propuštanja creva ili hipermeabilnosti creva, gde na uskim spojevima creva, fragmenti mogu prodreti kroz zidove tankog creva, omogućavajući im da prođu u krvotok.

Kada utvrdite koji su vaši pH nivoi, evo nekoliko stvari koje možete isprobati:

Voda pre jela

Popijte oko dve čaše vode pola sata pre jela da bi se u stomaku napravila sluz koja oblaže i štiti vaš stomak od kiseline.

Jačanje sluzokože pomaže u smanjenju šanse za razvoj žgaravice. Možete dodati i kašičicu limunovog soka da biste „zagrejali“ proizvodnju želudačne kiseline.

Jabukovo sirće

Dodavanje jedne kašike organskog jabukovog sirćeta u vodu i ispijanje pomaže u smanjenju gasova i stimuliše proizvodnju kiseline.

Uključite natopljeno laneno seme u svoju jutarnju rutinu

Kašičica namočena u maloj šolji vode preko noći se brzo i lako pije ujutru. Ovo će umiriti i hidrirati vaš probavni sistem.

Dodajte začine u svoju ishranu

Najbolji su cimet, đumbir, kim, korijander, čili i seme komorača jer pomažu u pokretanju varenja.

Kokosovo ulje

Kašika kokosovog ulja dnevno pomaže u ubijanju loših bakterija i kandide u crevima.

Koristite domaći, neprerađeni med

To će pomoći da se creva ponovo nasele dobrim bakterijama i odvrate loše bakterije. Međutim, ovo nije dobro koristiti ako imate probleme sa kandidom.

Uzimanje suplemenata betalaina za povećanje želudačne kiseline

Konsultujte se sa lekarom pre nego što probate ovaj dodatak.

Ako i dalje vidite crvenu boju u urinu, vreme je da razgovarate sa svojim lekarom. I još jedna kritična napomena: u bilo kom trenutku kada vidite crveno u mokraći čak i kada niste konzumirali cveklu, to ukazuje na ozbiljniji problem – nemojte čekati; odmah se obratite lekaru.

***

Bonus video: Mafini sa komadićima čokolade

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram