Voće i povrće sa najviše pesticida – lista nutricionistkinje Ane Petrović

mandarine
Foto:FoNet/Božana Pavlica

Na prvom mestu naše omiljeno voće.

Ovo doba godine lepše je i zbog raznovrsnih sočnih plodova prirode, ali to obilje ujedno nosi i opasnost – zatrovanost pesticidima.

Koje voće i povrće zapravo ima najviše ovih supstanci, nedavno je otkrila nutricionistkinja Ana Petrović na svom Instagramu.

Kako izdvaja Petrović, na prvom mestu među voćkama i povrćkama sa najviše pesticida su – jagode. Zatim ide spanać, pa jabuke, kelj, nektarine, grožđe. Nakon toga na listi su breskve, trešnje, kruške, paradajz, krompir, celer.

S druge strane, ona izdvaja i voće i povrće sa najmanje pesticida. To su avokado, kukuruz, zamrznuti grašak, ananas, luk, patlidžan, špargla, karfiol, kivi, kupus, dinja i brokoli.

Petrović napominje i koliko je sve to opasno.

„Nepravilna primena pesticida je najčešći uzrok prisutnosti ostataka većih od dozvoljenih. Izloženost pesticidima je povezana sa brojnim štetnim efektima po zdravlje, najčešći su digestivni problemi, alergije, problemi sa hormonima i posledice na nervni sistem.“

Ona govori i šta je alternativa.

„Najbolji način za zaštitu je gajenje sopstvenog voća i povrća, ukoliko ste u mogućnosti, ili kupovina namirnica od proverenih proizvođača ili organskih proizvoda, naročito kada je prva grupa u pitanju. Pesticidi se prvenstveno nakupljaju na spoljašnjem delu plodova i najvažnija stvar za smanjenje njihovog sadržaja je temeljno pranje voća i povrća“, zaključuje Petrović.

Ana Petrović je ranije za naš sajt govorila kako zapravo treba jesti voće i povrće.

Kad je voće u pitanju, oni koji gledaju da ga što više konzumiraju, ipak neretko prave jednu grešku – voće je bolje jesti celo nego ceđeno jer ćemo u suprotnom uneti više šećera u telo, a to naravno goji.

„Jedite celo voće umesto da ga pijete jer se ceđenjem soka gube vlakna koja nam omogućavaju sporiju apsorpciju šećera. Za jednu čašu soka nam je potrebno više voćki, a tu količinu svakako ne bismo uneli konzumiranjem celog voća.“

BONUS VIDEO: Greške koje pravimo dok držimo dijetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram