Sogan dolma: Jelo poznato kao „burek na kašiku“ koje mnogi vole više nego sarmu

Foto: Shutterstock

U Bosni je popularnije nego u Srbiji.

Među gurmanima na ovim prostorima sogan dolma je nepravedno u senci mnogo popularnije sarme. Za ovo orijentalno jelo, sočno i pikantno, mnogi kažu da je „kuvana verzija bureka“, a ukoliko volite specijalitete od povrća punjenog nadevima od mlevenog mesa, ovaj specijalitet ćete sigurno obožavati.

Inače, sama reč dolma koristi se za bilo koje punjeno povrće, a to su najčešće tikvice, paradajz, paprike…

Sastojci:

500 g junećeg mlevenog mesa

150 g pirinča

10 manjih glavica crnog luka

slatka začinska paprika

suvi biljni začin

4-5 kašika ulja

1 puna kašika brašna

Foto: Shutterstock

Priprema:

Luk očistite i stavite da se kuva u ključaloj vodi oko 5 minuta. Nakon tog vremena izvadite luk i prebacite ga u hladnu vodu da se ohladi. Sjedinite mleveno meso, 2 kašičice začinske paprike, pirinač, suve biljne začine i ulje.

Polako počnite da odvajate slojeve od ohlađenog luka. Luk punite pripemljenom smesom i slažite u šerpu, jedan do drugog. Nalijte vodu, stavite poklopac i pustite da se kuva na jačoj temperaturi dok voda ne ispari. Ponovo nalijte vodom i neka ponovo ispari. I treći put nalijte vodom, smanjite temperaturu i kuvajte još oko 30 minuta. Proverite da li je pirinač skuvan, ako jeste, jelo je gotovo ili u suprotnom produžite vreme kuvanja.

Napravite zapršku od brašna, kašičice začinske paprike i ulja. Sipajte zapršku i ostavite da se krčka još 3-4 minuta.

Prijatno!

***

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram