Ukratko: usavršena italijanska jednostavnost.
Sočna, meka i super ukusna fokača traži tek osnovne sastojke koje verovatno već imate kod kuće…
Najbolji, najjednostavniji i najbrži neki su od epiteta za slasnu talijansku pogaču koje su čitaoci ispisali kuvarici Liberti Mendez ispod recepta za fokaču.
Oko 25 minuta pripreme, 20 minuta pečenja i malo vremena koje odlazi na dizanje testa deli vas od jednostavnog italijanskog specijaliteta.
Sastojci
500 g brašna + za posipanje
7 g suvog kvasca
2 kašike morske soli
maslinovo ulje
1 kašičica krupne morske soli
grančice ruzmarina

Priprema
Stavite brašno u veliku posudu. Na jednu stranu brašna umešajte kvasac, a u drugu sitnu so, pa sve pomešajte. So se odvaja od kvasca da ga ne deaktivira.
Napravite udubljenje u sredini brašna i dodajte dve kašike ulja. Postepeno ulevajte 350-400 ml mlake vode dok ne dobijete lagano lepljivo testo (možda vam neće trebati sva voda).
Radnu površinu pospite brašnom i na nju prebacite testo. Mesite 5-10 minuta dok vam testo ne postane mekano i manje lepljivo. Zatim ga prebacite u čistu činiju, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže sat dok se ne udvostruči.
Nauljite pravougaoni, plitki pleh (25 x 35 cm). Prebacite testo na radnu površinu, a zatim ga razvucite na veličinu kalupa. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže još 35-45 minuta.
Zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa. Utisnite prste u testo da napravite udubljenja. Pomešajte kašiku i po maslinovog ulja, jednu kašiku vode i sitnu so pa prelijte po hlebu. Grančice ruzmarina gurnite u udubljenja u testu.
Pecite 20 minuta dok ne porumeni. Dok je pogača još vruća, prelijte je još s kašikom-dve maslinovog ulja, secite i služite, piše punkufer.hr. A možete i da raspustite maštu i dodate na hleb šta god volite – masline i sušeni paradajz su odličan izbor.
BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: