Recept za menemen – omiljeno tursko jelo koje podseća na sataraš, ali ima jednu bitnu razliku

menemen recept
Foto: Yusuf Riza Gunaydin / The Picture Pantry / Profimedia

Jelo iz tradicionalne turske kuhinje koje se priprema u bakarnim posudama.

Menemen je tursko jelo koje je sve više traženo i na ovim prostorima. Služi se uz domaći hrskav hleb, i to tako što se komadi hleba umaču u menemen i jede se direktno iz posude u kojoj je jelo pripremano.

To su zapravo jaja pripremljena na turski način i fantastičan je recept za doručak sa povrćem uz sir.

Jelo je veoma ukusno, lako za pripremu i ima jednostavne sastojke – povrće, sir, jaja.

Tradicionalno se priprema u bakrenim posudama.

Menemen je veoma sličan jelu koje mi zovemo sataraš ili bećarac, ali ipak drugačiji, piše Danas.rs.

Sastojci:

3 paradajza

3 zelene paprike

150 g tvrdog belog sira

1 ljuta paprika po želji

3 jajeta

so, biber

puter

maslinovo ulje

peršun, nana, mladi luk

Priprema:

Paprike iseći na kockice, pržiti 10 minuta na puteru i ulju, dodati sitno naseckani oljušteni paradajz. Sve zajedno kuvati nekoliko minuta, pa dodati sir i mešati da se sit otopi i sjedini sa povrćem. Sipati začine i dodati još malo putera.

Nastaviti par minuta sa prženjem da se smanji tečnost iz paradajza, a zatim napraviti udubljenja u povrću i spustiti u to jaja.

Promešati malo jaja viljuškom i sve zajedno kuvati još par minuta. Gotovo jelo posuti naseckanim peršunom, nanom ili naseckanim mladim lukom. Servirati uz domaći hrskav hleb.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram