U Bosni je popularnije nego u Srbiji.
Među gurmanima na ovim prostorima sogan dolma je nepravedno u senci mnogo popularnije sarme. Za ovo orijentalno jelo, sočno i pikantno, mnogi kažu da je „kuvana verzija bureka“, a ukoliko volite specijalitete od povrća punjenog nadevima od mlevenog mesa, ovaj specijalitet ćete sigurno obožavati.
Inače, sama reč dolma koristi se za bilo koje punjeno povrće, a to su najčešće tikvice, paradajz, paprike…
Sastojci:
500 g junećeg mlevenog mesa
150 g pirinča
10 manjih glavica crnog luka
slatka začinska paprika
suvi biljni začin
4-5 kašika ulja
1 puna kašika brašna
Priprema:
Luk očistite i stavite da se kuva u ključaloj vodi oko 5 minuta. Nakon tog vremena izvadite luk i prebacite ga u hladnu vodu da se ohladi. Sjedinite mleveno meso, 2 kašičice začinske paprike, pirinač, suve biljne začine i ulje.
Polako počnite da odvajate slojeve od ohlađenog luka. Luk punite pripemljenom smesom i slažite u šerpu, jedan do drugog. Nalijte vodu, stavite poklopac i pustite da se kuva na jačoj temperaturi dok voda ne ispari. Ponovo nalijte vodom i neka ponovo ispari. I treći put nalijte vodom, smanjite temperaturu i kuvajte još oko 30 minuta. Proverite da li je pirinač skuvan, ako jeste, jelo je gotovo ili u suprotnom produžite vreme kuvanja.
Napravite zapršku od brašna, kašičice začinske paprike i ulja. Sipajte zapršku i ostavite da se krčka još 3-4 minuta.
Prijatno!
***
BONUS VIDEO:
Pratite nas i na društvenim mrežama: