Biskvitni kolači najbolje idu uz šoljivu kafe ili čaja, a omiljeni su jer se prave brzo i jednostavno. Glavna prednost kod ovakvih kolača je činjenica da ne morate slepo da sledite recept, već ga možete prilagoditi sastojcima koje već imate u frižideru.
U nastavku pročitajte recept za mirisni kolač od kokosa i grčkog jogurta, s dodatkom limunove korice i prelivom zbog kojeg poprimi savršeno sočnu teksturu.
Sastojci:
4 jaja
100 g maslaca
dve pune kašike meda
250 g grčkog jogurta
100 g kokosovog brašna
200 g ovsenog brašna (ili pšeničnog brašna)
1 prašak za pecivo
korica jednog limuna
ekstrakt vanile
Preliv:
500 ml vode
3 kašike meda
sok jednog limuna
Priprema:
Odvojite belanca od žumanaca i umutite belanca u čvrsti sneg, a žumancima dodajte otopljeni maslac, med, grčki jogurt, ekstrakt vanile i koricu limuna. Miksajte sve dok ne dobijete kompaktnu smesu.
Pomešajte suve sastojke – brašno, kokosovo brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli pa ih dodajte smesi s žumancima. Kratko spojite suve i mokre sastojke mikserom pa lagano varjačom umešajte sneg od belanaca.
Kolač pecite 25 do 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Za to vreme pripremite preliv. U vodu stavite med i limunov sok pa mešajte sve dok se med ne otopi. Kad tečnost provri, sklonite je s vatre.
Vrući kolač prelijte mešavinom vode, meda i limuna. Ohladite pre serviranja, poručuje Pun kufer.
Prijatno!
***
BONUS VIDEO:
Pratite nas i na društvenim mrežama: