Smrznuto povrće može da bude i bolje od svežeg, ali postoji caka

Fitnes i ishrana 12. mar 202011:31 > 11:59
Zamrznuto povrće
Zamrznuto povrće; Foto: CHASSENET / BSIP / Profimedia

U momentu kad se mnogi snabdevaju u samoposlugama, a do pijace eventualno stižu vikendom, dobra vest je da je smrznuto povrće često bolje od svežeg, jer se bere i zamrzava kad je na vrhuncu zrelosti, zadržavajući sve hranljive materije. Međutim, u nekim slučajevima to pada u drugi plan.

Voće i povrće koje kupujemo u kesama složenim u frižidere supermarketa obično se zamrzava u roku od sat vremena nakon berbe, tako da u nekim slučajevima zadržava više vitamina, minerala i drugih nutritivnih sastojaka u odnosu na sveže, koje ih gubi vremenom provedenim u putu do pijačnih tezgi ili vašeg frižidera. Naime, od trenutka kad se određena voćka ili povrćka ubere, ubrzano kreće da opada njena hranljiva vrednost. Grašak, navodno, samo dana nakon branja izgubi više od 50 odsto vitamina C.

Osim toga, što više ruku prođe, veće su šanse da se zarazi bakterijama. U slučaju zamrznutog voća i povrća, ono se zamrzava odmah po branju, brzo i na temperaturi od -18 stepeni, što sprečava nastanak bakterija i početak procesa kvarenja, a čuva sve hranljive materije, i to je više studija potvrdilo.

Pročitajte još:

Međutim, treba biti oprezan, jer nisu sve namirnice zamrznute na isti način, navodi Eat Right. Osim toga, u neke od njih dodaju se još neki sastojci, poput šećera i soli. Zato, kada se bira smrznuta hrana, potrebno je prvo pogledati na pakovanju oznake o sastavu i izbegavati one koje imaju dodatke. Pri kupovini zamrznute kombinacije povrća za pripremu jela, posebno treba obratiti pažnju na tablicu sa sastojcima i kalorijama i izabrati onu koja ima manje zasićenih masti, dodatnih šećera i soli, a više vlakana, vitamina i minerala.

Na kraju, i od tebe zavisi. Kako bi se sačuvale hranjive materije u zamrznutoj hrani, najbolje je držati se načina kuvanja koji je naveden na pakovanju.

Najsigurniji način odmrzavanja hrane je u frižideru. Druga opcija je da se zamrznuta hrana stavi u plastičnu kesicu i potopi je u hladnu vodu. Vodu treba menjati na pola sata, a hranu skuvati odmah nakon odmrzavanja.