Rukola je s razlogom supernamirnica 2020. godine

rukola
Odlična je i za zdravlje i za liniju; Foto: Profimedia.rs

Rukola možda nije tako čest gost naše kuhinje, ali svakako je zaslužila da to bude jer nije tek tako svrstana među supernamirnice za 2020. Obiluje kalcijumom i gvožđem, odlična je za probavu i holesterol, čuva naše ćelije od starenja, daje energiju i umiruje. I kao da to nije dovoljno, pravi je izbor za sve one na dijeti jer je puna vlakana, a ima malo kalorija.

Neki njen šmek vole, neki ne, ali jasno je da je rukola i više nego zdrava. Zapisi o ovom lisnatom povrću poreklom sa Sredozemlja datiraju još iz Biblije, a u starom Rimu i Egiptu njenim semenkama i lišću pripisivana su afrodizijska svojstva. Nekad je bila i neizbežni sastojak sirupa protiv kašlja, a i danas je popularna u mnogim kuhinjama i kućnim apotekama širom sveta.

Sastav i lekovitost

Rukola je vrlo vredna namirnica koja u 100 grama sadrži samo deset kalorija, ali obiluje vitaminima A, C, K, riboflavinom i folnom kiselinom, kao i kalcijumom, magnezijumom, bakrom, gvožđem, cinkom i kalijumom. Jedan obrok s rukolom daje nam 83 odsto preporučene dnevne doze vitamina K, kao i 38 odsto dnevne doze vitamina A, a ovi vitamini su odlični za zdravlje očiju. Magnezijum i cink najvažniji su sastojci koji čine rukolu moćnim afrodizijakom jer, osim što štite organizam od stresa, pomažu i u sintezi polnih hormona. Zbog blagotvornog dejstva na libido i potenciju, naučnici su rukolu prozvali i ljubavnom drogom.

Pročitajte još:

Kao i većina zelenog lisnatog povrća, rukola obiluje antioksidantima, čisti jetru i podstiče rad žuči, pa je idealna za prolećnu detoksikaciju. Uz to, rukola je zahvaljujući svom sastavu, idealna je za jačanje imunosistema, a veruje se da ima i antikancerogeno dejstvo.

Još je važnih dobrobiti rukole zbog kojih je svrstana među supernamirnice za 2020. godinu. Naime, pokazalo se da ona snižava krvni pritisak jer 100 grama ove biljke sadrži više od 250 ml nitrata, kao i zavidne količine vitamina K, pa poboljšava apsorpciju kalcijuma, doprinosi zdravlju kostiju i prevenira osteoporozu.

Zanimljivo je i da naučnici smatraju da bi sportisti mogli biti uspešniji na terenu ako u jelovnik uvrste rukolu jer će biti izdržljiviji zbog njene visoke koncentracije nitrata.

Rukola u kulinarstvu

Najčešće je ima u salatama, u picama i pastama, možete je kuvati kao i drugo povrće, a može da bude i prilog uz pirinač i krompir.  Pošto ima malo oštriji ukus, odlično ide uz citruse, kruške, orahe i jake sireve, poput parmezana, kozjeg ili plavog.

Testenina s rukolom

Sastojci:

350 g testenine

3 kašike maslinovog ulja

5 čena usitnjenog belog luka

150 g rukole

50 g rendanog parmezana

8 čeri paradajza

Priprema:

Stavite testeninu da se kuva kao i obično, a za to vreme propržite beli luk na ulju dok ne dobije zlatnu boju. U skuvanu testeninu umešajte luk, rukolu, parmezan i čeri. Sve dobro promešajte i servirajte uz crne masline.