Ručak može da stoji u frižideru od tri do sedam dana

Pokvarena hrana
Koliko ručak može da izdrži u frižideru; Foto: Profimedia.rs

Kad spremaš ručak za nekoliko dana, kako znaš koliko će dugo biti jestiv? Možda uveče kuvaš hranu koju sutradan nosiš na posao, ali jesi li sigurna da se neće pokvariti? Novo vreme traži nova rešenja i sigurno će ti biti korisno da znaš koliko zapravo pripremljeni obrok može da izdrži u frižideru.

Dosta zavisi od i od frižidera, ali za većinu namirnica zlatno pravilo je četiri dana, tvrdi tim Magnet Kitchens, koji je ispitivao koliko brzo se kvare neka od najpopularnijih jela. Pa, idemo redom…

Kuvana jela, kao što su kus-kus ili pirinač, treba pojesti u roku od tri dana. Bonus savet je da ih ne mešaš s drugim namirnicama, jer im to produžava skraćuje.

Kuvano povrće, s druge strane, može da izdrži i do sedam, a supa od povrća četiri.

Kad su u pitanju salate, ne bi smele da se jedu pet dana nakon pripreme, čak i ako izgledaju savršeno sveže. Mada, za pet dana verovatno neće ni izgledati baš kako treba.

Zobena kaša može da istraje tri dana, a smuti koji spremaš od svežeg voća i povrća treba da popiješ istog dana.

„I smutije i kaše je najbolje konzumirati u roku od 24 sata od pripreme. Voće oksidira i zdrav zalogaj brzo se može pretvoriti u pravi užas“, kažu iz Magnet Kitchensa.

S druge strane, „mit o sarmi“, po kojem je ovo jelo bolje kad odstoji, pokazao se istinitim. I ne samo za sarmu. Jela koja će imati bolji ukus nakon nekoliko dana su i ćufte ili kari.

Naravno, sve zavisi i od kvaliteta frižidera i samih namirnica.