
Martabak ili murtabak je omiljeno jelo u Indoneziji koje miriše s uličnih štandova, a priprema se i kod kuće.
Ta slatka, ili slana palačinka ime duguje arapskoj reči za savijanje, a osim u Indoneziji varijacije na temu pripremaju se i u Jemenu, Maleziji, Tajlandu.
U Indoneziji se jede slatka i slana verzija martabaka. I dok slatki recept sadrži čokoladu, kikiriki i susam, u slanom ima junetine, jaja i puno mladog luka. Za pripremu će vam trebati smrznuto testo za prolećne rolnce koje se može kupiti u prodavnicama azijske hrane, a ako želite, možete i eksperimentisati s korama za pitu.
Sastojci za martabak:
250 g mlevene junetine
1 glavica luka
4 jaja
3 mlada luka
1 kašika kari praha
1 pakovanje smrznutog testa za prolećne rolnice
so, biber
1/2 kašičice šećera
Priprema martabaka:

Testo za prolećne rolnice odmrznite preko noći u frižideru ili na sobnoj temperaturi oko pola sata. Nakon otvaranja pakovanja pokrijte testo vlažnom kuhinjskom krpom kako se ne bi osušilo i popucalo.
Dinstajte seckani luk 3-5 minuta. Dodajte mleveno meso, kari, so, šećer i biber. Kada meso bude gotovo, ostavite ga neka se ohladi.
Umutite jaja i seckani mladi luk pa dodajte meso u smesu.
Na radnu površinu stavite testo, dodajte oko 1-2 kašike mesne smese na sredinu. Nakvasite sve ivice testa vodom i savijte kao da savijate kovertu.
Zagrejte ulje i pecite martabak dok ne porumeni s obe strane, piše Pun kufer.
Pratite nas i na društvenim mrežama: