Slane palačinke koje morate da probate: Hrskava fantazija s mlevenim mesom i mladim lukom

Foto: Shutterstock

Martabak ili murtabak je omiljeno jelo u Indoneziji koje miriše s uličnih štandova, a priprema se i kod kuće.

Ta slatka, ili slana palačinka ime duguje arapskoj reči za savijanje, a osim u Indoneziji varijacije na temu pripremaju se i u Jemenu, Maleziji, Tajlandu.

U Indoneziji se jede slatka i slana verzija martabaka. I dok slatki recept sadrži čokoladu, kikiriki i susam, u slanom ima junetine, jaja i puno mladog luka. Za pripremu će vam trebati smrznuto testo za prolećne rolnce koje se može kupiti u prodavnicama azijske hrane, a ako želite, možete i eksperimentisati s korama za pitu.

Sastojci za martabak:

250 g mlevene junetine

1 glavica luka

4 jaja

3 mlada luka

1 kašika kari praha

1 pakovanje smrznutog testa za prolećne rolnice

so, biber

1/2 kašičice šećera

Priprema martabaka:

Martabak
Martabak Foto: Aris Setya / Alamy / Alamy / Profimedia

Testo za prolećne rolnice odmrznite preko noći u frižideru ili na sobnoj temperaturi oko pola sata. Nakon otvaranja pakovanja pokrijte testo vlažnom kuhinjskom krpom kako se ne bi osušilo i popucalo.

Dinstajte seckani luk 3-5 minuta. Dodajte mleveno meso, kari, so, šećer i biber. Kada meso bude gotovo, ostavite ga neka se ohladi.

Umutite jaja i seckani mladi luk pa dodajte meso u smesu.

Na radnu površinu stavite testo, dodajte oko 1-2 kašike mesne smese na sredinu. Nakvasite sve ivice testa vodom i savijte kao da savijate kovertu.

Zagrejte ulje i pecite martabak dok ne porumeni s obe strane, piše Pun kufer.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram