Recept za blini, ruske palačinke posle kojih se više nećete vraćati na srpsku verziju

Blini, ruske palačinke, jedu se sa pavlakom i kondenzovanim mlekom, ali i sa lososom i kavijarom; Foto: Shutterstock

Blini su ruske palačinke koje su po sastojcima slične našem klasičnom receptu, ali se testo pravi malo gušće i peku se tako da budu deblje od onoga što francuzi nazivaju "crêpe".

Rusi jedu blini u slatkoj i slanoj varijanti. Slatka je slična onome kako se palačinke konzumiraju u, recimo, Argentini, gde se premazuju kiselom pavlakom i namazom dulce de leche (karamelizovana verzija kondenzovanog mleka). U Rusiji se, naime, palačinke kao doručak ili desert jedu sa kiselom pavlakom i kondenzovanim mlekom, dok je kao slana kombinacija najpopularniji filing od kisele pavlake, lososa i kavijara.

Bilo da preferirate slatku ili slanu verziju, recept za testo za palačinke je isti. Mera je šolja od 200 ml.

Ruske palačinke blini – sastojci:

Ruske palačinke Foto: Shutterstock

1 šolja višenamenskog brašna

manje od kašičice soli

pola kašičice praška za pecivo

200 ml mleka

1 veliko jaje ili 2 mala

2 kašike putera

Ruske palačinke blini – priprema:

Pomešajte u posudi brašno, so i prašak za pecivo.

Sa strane umutite jaje, mleko i 1 kašiku otopljenog putera. Umešati u mešavinu brašna dok smesa ne postane homogena.

Zagrejte 1 kašiku putera u velikom tiganju na srednje niskoj vatri. Peče se nekoliko blinija odjednom, tako što kašikom sipate testo na zagrejani tiganj. Kad se pojave mehurići, nakon minut, dva, prevrnite špatulom i pecite dok ne porumene, još oko 1 minut. Ređajte ih na tanjir obložen papirnim ubrusom kako bi papir upio višak masti.

Ponovite dok ne potrošite celu smesu i filujte po želji, tople ili hladne.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram