Recept za palačinke s 1.000 rupica koje se prave za tri minuta bez jaja i mleka

Palačinke s 1.000 rupica
Palačinke s 1.000 rupica, Foto:shutterstock

Palačinke s 1.000 rupica ukusna je marokanska poslastica koja se na severu Afrike obično služi uz med. Možete ih pripremiti i u blenderu, ali ih zatim ostavite pola sata da odstoje na sobnoj temperaturi.

Baghrir je ime marokanskih palačinki koje se prave od sitno mlevenoga griza, a karakteriše ih mekana i pomalo sunđerasta tekstura. Zbog dodatka kvasca u smesi, te palačinke su prepune rupica, što im daje jedinstven izgled i ukus. Štaviše, neki ih nazivaju i palačinkama s 1.000 rupica.

Palačinke baghrir možete pripremiti u blenderu za svega nekoliko minuta, ali ako želite da dobijete pravilnu teksturu, važno je da ostavite smesu na sobnoj temperaturi barem pola sata.

Tradicionalni baghrir peče se samo s jedne strane, ali u nekim delovima Maroka palačinka se okrene na drugu stranu samo na sekundu da bi se izvukao višak vlage. Reč je o vrlo finom jelu koje se na severu Afrike obično poslužuje uz med koji zamenjuje šećer.

Tekstura je ključna za palačinke s rupicama; Foto:shutterstock

Sastojci za palačinke

750 ml tople vode

250 g fino mlevenoga griza

100 g brašna

2 kašičice praška za pecivo

1 kašičica suvog kvasca

1 kašičica šećera

1 kašičica soli

Ovaj recept za palačinke svi će tražiti od vas; Foto:shutterstock

Priprema palačinki

U činiji pomešajte suve sastojke: fino mleveni griz, brašno, prašak za pecivo, so i šećer.

U blender ulijte toplu vodu i dodajte kvasac. Blendajte polako uz postupno dodavanje suvih sastojaka dok ne dobijete jednoličnu smesu. Trebalo bi da dobijete nešto nalik na klasičnu smesu za palačinke.

Prekrijte smesu plastičnom folijom i pustite da se odmori barem 10 minuta ili nešto duže, dok vrh smese ne postane penast.

Prebacite po jednu kutlaču smese u sredinu zagrejanog tiganja s neprianjajućim dnom. Nemojte smesu okretati po tiganju kao što biste kod pečenja klasičnih palačinki, već pustite da sama formira svoj oblik.

Pecite palačinke oko dva minuta, odnosno dok površina ne postane sunđersta i suva. Nemojte okretati palačinku.

Prebacite palačinku na tanjir i ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smesu.

Poslužite s malo meda, piše Pun kufer.

Prijatno!

Ove palačinke najlepše idu s medom; Foto:shutterstock

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram