Otmeni italijanski desert za koji će vam svi tražiti recept, a pravi se od samo četiri sastojka

Foto: Shutterstock

Naizgled otmeni italijanski desert nema komplikovane sastojke, a ne iziskuje ni posebne veštine. Naziv "sfogliatine" dolazi od italijanske reči za listove, otkrivajući da se radi o lisnatom testu.

Listovi se seku na trake, premazuju tankim slojem glazure koja tokom pečenja puca i u kombinaciji s džemom od jagode stvara privlačnu šaru.

Sastojci za sfogliatine:

2 lista smrznutog lisnatog testa, odmrznuta

75 g šećera u prahu

15 g belanaca

2-3 kašike džema od jagoda

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°C. Dva pleha za pečenje obložite papirom za pečenje.

Oštrim nožem ili sekačem za picu isecite svaki list lisnatog testa na 16 delova, pravougaonika od oko 2,5 x 10 cm pa ih složite na pripremljeni pleh za pečenje, malo razmaknute jedan od drugog.

Prosejte šećer da uklonite grudvice. Dodajte belanca i miksirajte dok se dobro ne sjedini.

Testo ravnomerno premažite glazurom od belanaca.

U manju posudu sipajte džem pa ga prebacite u poslastičarsku vrećicu i istisnite ga u obliku križića na glazuru.

Pecite 20 minuta ili dok štapići ne porumene i postanu hrskavi. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade, piše Pun kufer.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram