Siguran znak da brašno više nije za upotrebu

Fitnes i ishrana 06. mar 202213:06 > 13:06
Foto: Sam Edwards / Caia Image / Profimedia

Izazovna i neizvesna vremena većinu su ljudi naterala da se obezbede pojedinim namirnicama, a naročito brašnom čiji su redovi u prodavnicama preko noći postali prazni. Ipak, nije loše znati koliko brašno može trajati te kako izgleda kada se ono pokvari.

Iako je brašno toplinski obrađena namirnica te samo po sebi u sebi sadrži mali udeo vlage, s brašnom je takođe potrebno pravilno rukovati. Obično brašno najbolje je upotrebljavati 6-8 meseci nakon ispisanog datuma, dok je celovito najbolje upotrebljavati 4-6 meseci nakon istog, piše Klix.

Kako bi produžili rok trajanja brašnu, možete ga držati u frižideru ili čak zamrzivaču. Čuvanjem brašna u frižderu možete mu produžiti rok i do godinu dana, dok ga u zamrzivaču možete produžiti i do dve-tri godine.

Ključnu ulogu igra i vrsta brašna, a najdruže traje ono obično belo, dok ono sa celovitim zrnom – uključujući i integralno, ima kraći rok.

Kako izgleda pokvareno brašno?

Jedan od najboljih pokazatelja da se brašno pokvarilo je miris. Ukoliko uočite da je brašno poprimilo miris – uglavnom užegao, to je verovatno znak da se od njega morate oprostiti, pa čak i ako rok pokazuje drugačije. Važi i suprotno, ako je rok istekao, no brašno i dalje nema nikakvog mirisa – možete ga nastaviti koristiti neko vreme.

Znak da se brašno pokvarilo može biti i kada ono promeni boju ili se pojave buđ ili moljci.

***

Bonus video:Pica u kućnim uslovima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram