Najbolji način za čuvanje brašna i šećera da duže traju

namirnice
Foto: Christian Fischer / Panthermedia / Profimedia

Ako volite da kuvate, velike su šanse da uživate i u stvaranju zaliha potrebnih namirnica. Ostava prepuna brašna, šećera, kvasca i raznih dodataka omogućava vam da u tren oka ispečete dva pleha kolačića, napravite tortu od dva sprata ili mafine - lista je podugačka. Ali baš kao što je važno imati sve potrebne sastojke kod kuće, jednako je važno pravilno ih čuvati.

Kako se namirnice ne bi pokvarile i da bi uvek bile nadohvat ruke, zaista se isplati pravilno ih čuvati, poput brašna, šećera i soli. One koje su preko potrebne za kolače i druge poslastice ključno je držati na hladnom i tamnom mestu i čvrsto zatvorene. Na taj način produžićete im rok trajanja, ali ćete i sprečiti trčanje do radnje u zadnji tren, kada primetite da vam je nešto pokvareno, piše tportal.

Brašno

Višenamensko brašno najbolje je držati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi, a naglasak je na reči ‘hermetički’. Naime, nakon što otvorite brašno, nije dovoljno jednostavno preklopiti ivice kesice i tako ga ostaviti. Najbolje je prebaciti brašno u posudu s hermetičkim poklopcem, a time ćete izbeći i najezdu insekata u kuhinji. Nema potrebe da ga čuvate u frižideru ili zamrzivaču, suvo okruženje zapravo je najbolje za njegovo dugotrajno čuvanje.

Ostale vrste brašna, uključujući integralno pšenično i ostala alternativna brašna, znatno su manje stabilne od onog univerzalnog. Ove vrste lakše se užegnu, pa svakako treba pripaziti na to da ih ne držite na višim temperaturama. Takođe, zbog kraće stabilnosti preporučljivo je obratiti posebnu pažnju na datum isteka roka trajanja. Takve vrste brašna, posebno one dobijene od oraha, badema i ostalog orašastog voća, preporučljivo je čak držati u zamrzivaču.

Šećer

Šećer je najbolje držati na sobnoj temperaturi u hermetički zatvorenoj posudi. U granuliranom šećeru mogu nastati grudvice, ali one se lako mogu razbiti višuljkom. Smeđi šećer posebno je sklon stvrdnjavanju, te ćete morati da ga omekšate pre merenja i upotrebe. U posudu sa šećerom možete da stavite komadić jabuke ili hleba jer će otpustiti vlagu i sprečiti stvrdnjavanje.

Smeđi šećer možete da stavite i u staklenu posudu, pa u mikrotalasnu pećnicu s drugom staklenom posudom napunjenom vodom – vlaga bi trebalo da ga omekša u manje od minuta (proverite u intervalima od 20 sekundi kako biste izbegli pregrevanje). Šećer u prahu dobro je čuvati na sobnoj temperaturi, sve dok se nalazi u hermetički zatvorenoj posudi. Iako mu je dodat kukuruzni skrob kao sredstvo protiv stvaranja grudvica, možda će biti potrebno da ga promešate ili prosejete da biste se rešili svih grudvica.

Prašak za pecivo i soda bikarbona

Prašak za pecivo i sodu bikarbonu treba čuvati na sobnoj temperaturi, dalje od toplote i svetlosti. Sodu bikarbonu najbolje je držati u hermetički zatvorenoj posudi, a ne koristiti je iz otvorene kesice. I šta god radili, nemojte za pečenje kolača koristiti onu koju ste otvorili i stavili u frižider, čak i kad vam je potrebna jedna ili pak dve kašičice. Naime, otvoreno pakovanje sode bikarbone sjajno je sredstvo za upijanje neugodnih mirisa, pa ne bi bilo dobro i za pripremu hrane.

Ekstrakt vanile

Ekstrakte poput vanile ili badema čuvajte na sobnoj temperaturi, daleko od toplote i svetlosti. Nema potrebe da ih držite u frižideru čak ni nakon otvaranja.

Čokolada za kuvanje

Čokoladu za kuvanje, čokoladne mrvice i kapi potrebne za pripremu deserta čuvajte u hermetički zatvorenim posudama na hladnom mestu i što dalje od izvora svetlosti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Pica u kućnim uslovima