Saveti za ishranu najzdravijeg naroda sveta

Japan; pijaca
Foto: Chris Willson / Alamy / Alamy / Profimedia

Stanovnici ostrva Okinava smatraju se najdugovečnijim narodom na svetu, čije životne navike i način ishrane utiču i na činjenicu da su i najzdraviji narod planete.

Okinavci već na prvi pogled izgledaju različito od ostalih Japanaca – osim toga imaju drugačije običaje i jedu vrlo različitu hranu, uključujući gorku lubenicu i čaj od kurkume, na primer, piše Ordinacija.

Pročitajte još:

Braća Bradli i Kreg Vilkoks, kao i gerijatar dr Makoto Suzuki, napisali su knjigu „Okinavci: Najdugovečniji ljudi na svetu“, kako bi svima predstavili njihov način života. Knjiga sa temelji se na naučnim dokumentacijama iz baze podataka Okinavskih stogodišnjih studija koje je sponzoriralo Japansko ministarstvo zdravstva.

U njoj se nalazi i popularni program u trajanju od četiri nedelje, koji nudi recepte i planove aktivnosti, a sve u svrhu produženja života i održavanja mladolikosti.

Osim genetike, ishrane i vežbanja, starija populacija Okinave ne priznaje pojam penzije, već veruju kako se mora ostati aktivan do kraja života, biti okružen ljudima i srećnim mislima.

Smernice za ishranu starijeg stanovništva Okinave

Jedite raznoliku hranu biljnih izvora

Ključ zdrave ishrane leži u tome da u nju uključite širok izbor hrane. Za potrebe jednog istraživanja, uzorak od pedeset tri stogodišnjaka s Okinave konzumirao je 206 različitih vrsta namirnica, uključujući i lekovito bilje. 38 vrsta namirnica konzumiralo se redovno. Svaki je starac jeo u proseku 18 različitih namirnica na dan. 78 posto namirnica u njihovoj ishrani bila je biljna hrana.

Jedite bar pet vrsta voća i povrća dnevno

Stariji pojedinci tu opet prolaze kao pobednici – oni pojedu barem sedam vrsta voća i povrća dnevno, barem dve mahunarke, a upravo one, uz krompir i povrće, najčešće su namirnice njihove ishrane.

Dnevno jedite šest ili više porcija hrane od žitarica

Starije osobe nemaju nikakvih problema sa zadovoljavanjem ovog saveta. Oni dnevno pojedu barem tri porcije belog pirinča s dodatkom celovitih žitarica, poput testenine od heljde i pšeničnih rezanaca. Pirinač je najčešća pojedinačna konzumirana namirnica na Okinavi. Jedini prostor za poboljšanje bilo bi konzumiranje više smeđeg nego belog, budući da sadrži više hranjivih tvari i više vlakana.

Foto: Elena Veselova / Alamy / Alamy / Profimedia
Kompleksni ugljeni hidrati treba da čine više od 55 odsto ukupnog unosa kalorija – a jednostavni šećeri treba da se ograniče

Ugljeni hidrati tvore 54 posto ukupnih kalorija u kuhinji Okinave. Pre su konzumirali više od 80 posto kalorija u obliku ugljenih hidrata, no sada je ipak prisutniji uticaj drugih kultura. Kada uzimaju šećer obično je to iz sirove šećerne trstike.

Pročitajte još:

Ograničite unos masnoća na 15 odsto ili niže

Sadržaj nezasićenih masnoća bi trebalo biti oko 15 posto ili manje. Starci dobro prolaze budući da oko 24 posto njihovog ukupnog unosa kalorija dolazi iz masti.

Ograničite unos soli na manje od 6 grama

Starije osobe konzumiraju malo više soli, oko 7 grama na dan, ali puno manje od Japanaca na glavnim ostvima, koji konzumiraju više od 12 grama na dan.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram