GRAFIKA Najvažniji vitamini i u kojim namirnicama ih ima

Foto: Desintegrator / Alamy / Alamy / Profimedia

Verovatno već znate da je unos vitamina veoma značajan za zdravlje. Kako smo i dalje usred pandemije, čini se da nikad nisu bili važniji, a stalna su preporuka svih lekara. Koji sve vitamini postoje, koja je njihova funkcija i u kojim namirnicama ih ima?

Vitamini su organska jedinjenja koja su ljudima potrebna u malim količinama. Većina su pohranjena u hrani, jer ih telo ili ne proizvodi ili proizvodi vrlo malo.

Postoji 13 vrsta vitamina, a svaki organizam ima različite potrebe za njima. Na primer, ljudi treba da dobiju vitamin C iz svoje ishrane – dok psi mogu sami da proizvedu količinu koja im je potrebna.

Takođe, ljudima vitamin D nije dostupan u dovoljno velikim količinama u hrani. Ljudsko telo ga sintetiše kada je izloženo sunčevoj svetlosti.

Pročitajte još:

Različiti vitamini važni su za različite funkcije u telu, a potrebna nam je različita količina svakog kako bismo ostali zdravi. A, D, E i K su rastvorljivi u mastima. Konzumacija previše takvih vitamina može biti štetna. To je zato što se njihov višak  može skladištiti u telu, u ćelijama masti i jetre.

Vitamini B kompleksa i vitamin C su rastvorljivi u vodi, zbog čega ih telo ne skladišti i izlučuju se urinom. Zato ih treba unositi svakog dana kako bi telo imalo dovoljno zaliha.

Unos vitamina može biti i opasan. A i E su povezani sa povećanim rizikom od prevremene smrti, ali su u umerenim količinama veoma korisni za organizam.

Uravnotežena, raznovrsna ishrana koja sadrži puno voća i povrća trebalo bi da bude naš primarni izvor ovih važnih jedinjenja.

Napravili smo grafički prikaz koji pokazuje koji vitamini postoje, zašto su važni i koje namirnice ih sadrže.

Foto: Slađana Đermanović / Nova.rs

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram