Izračunaj šta treba da pojedeš za dnevnu dozu vitamina C i D

Grafika: Slađana Đermanović

Poslednjih meseci teško da može da prođe dan a da ne čujemo koliko su vitamini, posebno C i D, važni za naše zdravlje. Zato je dobro znati koliko ih ima u kojoj namirnici kako bismo znali koliko ih unosimo hranom.

Vitamin C – sveža crvena paprika

Kako navode na sajtu Američkog nacionalnog instituta za zdravlje, vitamina C ima najviše u svežoj crvenoj paprici, čak 95 miligrama u pola šolje, što je sasvim dovoljna dnevna doza ovog vitamina za odrasle.

namirnice bogate vitaminom C

 

Nešto manje vitamina C, 93 miligrama, ima u ¾ šolje ceđenog soka pomorandže, a 70 miligrama u jednoj srednjoj pomorandži. U ¾ šolje soka od grejpa vitamina C ima 70 miligrama, u pola šolje zelene žive paprike ima 60 miligrama vitamina C, dok ga u jednom srednjem kiviju ima 64 miligrama.

Zanimljivo je da je peršun vrlo bogat vitaminom C, pa u 100 grama ovog začina ima čak 133 mg vitamina C.

Kako navodi Američka uprava za hranu i lekove (FDA), preporučena dnevna doza vitamina C za žene je 75 miligrama, za muškarce 90, za decu od 15 do 45. Pušači, recimo, treba da uzimaju 35 mg više vitamina C na dan nego oni koji ne puše.

Vitamin D – riblje ulje

Vitamina D najviše ima u ribljem ulju – čak 34 mikrograma u jednoj kašici, što je triput više nego što nam treba na dan (10 mcg).

namirnice bogate vitaminom D

Ima ga dosta i u pastrmci – 16 mcg, kao i u lososu – oko 14 mcg, a pola šolje pečuraka zadovoljava dnevnu dozu vitamina D, stoji na sajtu Američkog nacionalnog instituta za zdravlje.

Kako je biohemičarka Sanja Vujčić nedavno kazala za portal Nova.rs, preporučen dnevni unos vitamina D je 400 IU (internacionalnih jedinica), odnosno 10 mcg. Tu potrebu zadovoljavamo unosom putem hrane i izlaganjem suncu, koje je neophodno za stvaranje biološki aktivnog vitamina D3. Zbog toga dugotrajno neizlaganje suncu i loša ishrana mogu uzrokovati manjak vitamina D.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram