Namirnice koje treba jesti svakog dana

Fitnes i ishrana 07. feb 202116:52 > 16:52
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Prema smernicama MyPlate koje je izdao USDA, postoji pet grupa namirnica na koje bi svi trebalo da se fokusiraju i rasporede ih u svom dnevnom jelovniku.

Voće

Voće ne samo da je puno vlakana, već u sebi sadrži prirodne šećere (fruktozu) koji ga čine ukusnom slatkom poslasticom koju možete dodati bilo kojem obroku. USDA preporučuje konzumaciju celovitog voća.

Povrće

Povrće je jednostavan način da upotpunite svoj obrok bez dodavanja previše kalorija.

Pročitajte još:

Žitarice

Suprotno utvrđenom mišljenju, zapravo je dobro u ishranu uključiti ugljenohidrate, posebno žitarice kojima nisu oduzeti hranjivi sastojci.

Belančevine

Ne samo da su belančevine neophodne u ishrani kako bi vam pomogle da se osećate sito, već ih je takođe dobro konzumirati zbog celokupnog zdravlja mišića i metabolizma.

Mlečni proizvodi

I na kraju, mlečni proizvodi mogu da posluže kao dodatni izvor belančevina i masti u vašoj ishrani, što je korisno za stvaranje osećaja sitosti nakon obroka. Iako mlečni proizvodi nisu uključeni u četiri grupe na MyPlate, nalaze se u posebnoj manjoj „posudici“ koja se nalazi u njihovim preporukama. Ipak, njih bi trebalo umereno konzumirati, piše Eat This, Not That.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram