Namirnice koje čiste organizam od nikotina

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Svi znamo za negativno dejstvo cigareta i nikotina na organizam, a ako ste konačno prestali da pušite (ili ste pušač koji želi ipak malo da popravi svoje zdravstvene izglede), neke namirnice mogu vam pomoći da telo brže očistite od nikotina.

Spanać

Folna kiselina vrlo je važna za normalan rad i razvoj tela, ali isto tako mu pomaže da se reši nikotina. Velike količine folne kiseline nalaze se u spanaću.

Brokoli, karfiol i kupus

Povrće iz porodice kupusnjača jako je zdravo. Osim što sadrži polifenole koji su se pokazali korisnim u smanjivanju raznih upala u probavnom sistemu, takođe sadrži i antioksidanse koji čiste telo od brojnih toksina. Kuvajte ih što kraće kako biste sačuvali sve njihove blagodeti.

Zeleni čaj i vitaminska voda

Pušenjem telo gubi potrebnu tečnost i organizam puno brže dolazi u stanje dehidracije. Ispijanje velike količine domaće vitaminske vode koju lako možete sami da napravite, kao i zelenog čaja prepunog antioksidanata ispirete nikotin iz tela.

Šargarepa

Nikotin unštava kožu i čini je beživotnom i suvom, a ako želite da se rešite ove ružne nuspojave jedite što više šargarepe. Ona sadrži velike količine vitamina A, K, C i B koji su glavni čistači tela. Šargarepu možete da iscedite u sokovniku pomešanu s jabukom i limunom ili da je narendate u salatu.

Pročitajte još:

Kivi, limun i narandža

Osim vode, pušenje iz tijela izbacuje i vitamine A,C i E koji jačaju imunitet i pomažu organizmu da se bori protiv raznih infekcija i bakterija. Izgubljene vitamine možete da nadoknadite tako što ćete da jedete voće kao što su kivi, pomorandža, limun, a možete i da pijete limunadu ili ceđenu pomorandžu.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram