Samo 15 minuta smeha topi kalorije i menja dva sata sna

Eva Longoria, Foto: London Entertainment / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mnogo puta smo čuli kako naši stari kažu da je smeh najbolji lek!

Vreme je da se zaista okrenemo tradicionalnim verovanjima jer se sve više i više dokazuju naučno dokazuju! Otkrijte sve benefite osmeha…

Smeh toliko ima pozitivan uticaj na naš organizam, da čak i kad radimo mimiku smejanja, iako se ne smejemo zapravo, šaljemo pozitivne impulse u naš mozak. Tako da kad god se setite ukoliko vam ništa nije specijalno zabavno, pravite mimiku lica kao da se smejete kako bi vam poslalo pozitivne impulse u mozak.

Smeh nam daje različite benefite i zato se kaže da je smeh najbolji lek. Ovo su samo neki od benefita koje nam smeh pruža:

Može li smeh zameniti san?

Kada se smejemo neprekidno petnaest minuta, nivo hormona stresa u našem telu opada. I dešava se čitav niz biohemijskih i fizioloških odgovora u telu. Ovi odgovori su slični reparativnim i terapeutskim aspektima stvarnog spavanja. Smatra se da 15 minuta smejanja može zameniti dva sata sna.

Smeh i sagorevanje kalorija

Rečeno je da smeh smanjuje nivoe hormona stresa poznatog kao kortizol koji snižava brzinu metabolizma i skladišti masnoće u srednjem delu. Smeh ima tendenciju da prirodno poboljša vaš metabolizam, što utiče da vaše telo da sagoreva više kalorija i samim tim gubi težinu.

Mentalne prednosti smeha

Vodeće prednosti smeha uključuju smanjenje stresa, jačanje društvenih veza i oslobađanje hemikalije za “dobar osećaj”u vašem telu, endorfina. Što je veći nivo endorfina u vašem telu, to ste manje skloni mentalnim oboljenjima, depresiji i anskioznim napadima, piše Haber.

***

Bonus video: Svi frajeri Adrijane Lime

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram