Pastila je ruska tradicionalna poslastica koja se priprema od jabuka, šećera i belanaca.
Iako obuhvata svakodnevne i cenovno prihvatljive sastojke, zahteva nešto komplikovaniju pripremu za koju treba odvojiti od 7 do 10 sati.
No isplati se pomučiti i napraviti taj slatko-kiseli kolač, piše Dnevnik.hr.
Sastojci za pastile:
400 ml vode
150 g šećera
50 g šećera u prahu za posipanje
6 Granny Smith jabuka
2 belanaca
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180 stepeni.
2. Operite jabuke i stavite ih u pravokutni lim za pečenje. Prelijte ih s 400 ml vode.
3. Pecite jabuke oko sat vremena dok voćke ne postanu mekane.
4. Očistite koštice i koru i ostatak ispasirajte u pire.
5. U mikseru pomešajte belance i pire od jabuka te postepeno dodajte običan šećer.
6. Miksajte na srednje jakoj brzini oko 10 minuta dok se sastojci dobro ne povežu i ne dobijete sneg.
7. Odvojite 350 grama dobijenog snega za kasnije. Ostatak premažite u dva manja lima za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje – uključujući i bočne strane.
8. Stavite peći u zagrejanu rernu na 80 stepeni od 4 do 7 sati, zavisno o vašoj rerni. Kolač bi trebalo biti suv na dodir kad je gotov.
9. Pustite da se kolač ohladi do kraja, pa nežno odvojite papir za pečenje od ostatka.
10. Prerezite ohlađeni kolač po sredini celom širinom da dobijete dve jednake polovine, odnosno sveukupno četiri „lista“ kolača.
11. Između svakog lista premažite malo preostale nepečene smese i poslažite ih jedan na drugi. Ako vam je ostalo štogod kreme, namažite je po krajevima složenog kolača.
12. Vratite kolač u rernu na 80 stepeni da se „suši“ još 90 minuta.
13. Ohladite u potpunosti kolač, pa vlažnim nožem narežite ga na trake debljine oko 2,5 centimetara. Svaki komad uvaljajte u šećer u prahu i odmah poslužite sa šoljom omiljenog čaja. Prijatno!
BONUS VIDEO: Joga vežbe
Pratite nas i na društvenim mrežama: