Recepti za tri jutarnja smutija koji podižu imunitet i energiju

Žena, devojka, joga, zdravi napitak
Foto: Shutterstock

Šta je bolje za doručak od ukusnog i zdravog smutija?

Ovi smutiji su odličan i zdrav način da dan započete s puno vitamina.

Antioksidans smuti

Sastojci:

¼ ananasa
1 kivi
1 kašičica svežeg đumbira
rukohvat kelja
sok od ½ limuna
1 šolja mleka od badema

Glavni sastojak u ovom smutiju je ananas zato što je sjajan za imunitet – sadrži veliku količinu antioksidansa i sadrži bromelin koji deluje protuupalno, pospešuje varenje i ublažava probleme sa sinusima, piše Ultra.

Kivi je takođe voće bogato antioksidansima i pun je vitamina, kao što su vitamin K i E, takođe sadrži dosta vlakana. Đumbir sadrži gingerol i snažan je antioksidans. Takođe, ublažava bolove u mišićima. Kelj je prepun moćnih antioksidansa, vitamina i vlakana koja su odlična za probavu.

Foto: Shutterstock

Smuti bogat hranjivim sastojcima

Sastojci:

1 mango
šaka spanaća
½ kašičice kurkume
1 šolja mleka od badema
prstohvat bibera

Mango, koji je glavni sastojak ovog smutija, je pun vitamina kao što su C i A, što znači da pomaže da naš imunitet ostane jak i zdrav. Spanać je hrana koja je odlična za poboljšanje imuniteta zahvaljujući visokom nivou vitamina C, koji takođe pomaže borbi protiv infekcija.

Kurkuma je savršena za imunitet, a takođe deluje protuupalno. Biber povećava apsorpciju neophodnih hranjivih namirnica kao što su kalcijum i selen.

Foto:Shutterstock

Smuti pun vitamina C

Sastojci

1 velika šargarepa
1 velika narandža ili mandarina
1 kašičica svežeg đumbira
½ kašičice cimeta
¼ kašičice kurkume
1 šolja mleka od badema

Ovaj smuti je pun vitamina C zahvaljujući šargarepi i narandžama. Šargarepa sadrži antioksidanse, koji pomažu telu da se bori protiv slobodnih radikala, oštećenja ćelija i upala, dok narandže obezbjeđuju zaštitu za srce jer kontrolišu nivoe šećera i holesterola. Pored toga poznato je da pomažu u sprečavanju rizika od bolesti disajnih puteva.

Cimet stimuliše imunitet, pomaže u regulisanju šećera u krvi, onemogućava supstance koje izazivaju upale i sprečava nakupljanje trombocita u krvi.

***

Bonus video: Najskuplji med na svetu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram