Recept za najbolje pancerote na svetu: Savršene za mrsnu slavu ili ručak

Recept za pancerote Foto: Liudmyla Chuhunova / Alamy / Alamy / Profimedia

Pancerote su jedan od najomiljenijih italijanskih specijaliteta, savršene za brzi ručak, večeru ili užinu. Hrskava spolja, a mekana iznutra, pancerote su punjene raznovrsnim filovima koji mogu zadovoljiti svaki ukus. U ovom receptu naučićete kako da napravite savršeno testo za pancerote i nekoliko ideja za punjenje.

Sastojci za testo:

  • 500 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 20 g svežeg kvasca (ili 1 kesica sušenog kvasca)
  • 250 ml tople vode
  • 50 ml maslinovog ulja

Fil po izboru (ideje za punjenje):

Klasična šunka i sir:

  • 200 g šunke (iseckane)
  • 200 g rendanog kačkavalja

Vegetarijanska opcija:

  • 100 g svežeg spanaća
  • 100 g feta sira
  • Parmezan po ukusu

Pica punjenje:

  • 150 g paradajz sosa
  • 150 g rendanog kačkavalja
  • 100 g kulena ili suvog mesa
  • Origano, bosiljak

Uputstvo za pripremu:

Priprema testa:

U toploj vodi rastvorite kvasac i šećer, pa ostavite da odstoji 10 minuta dok se ne zapeni. U posudu za mešanje sipajte brašno i so, dodajte nadošli kvasac i maslinovo ulje. Mesite testo dok ne postane glatko i elastično. Prekrijte posudu krpom i ostavite testo da naraste na toplom mestu oko 1 sat.

Formiranje pancerota:

Pancerote u obilku jastučića Foto: Maxim Tatarinov / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada testo naraste, podelite ga na loptice veličine pesnice. Svaku lopticu rastanjite oklagijom u krug. Na jednu polovinu kruga stavite fil po izboru, a zatim preklopite testo i pritisnite ivice viljuškom kako bi se zatvorilo.

Prženje ili pečenje:Za klasične pržene pancerote, zagrejte ulje u dubokoj šerpi i pržite pancerote na srednjoj temperaturi dok ne postanu zlatno-smeđe sa obe strane. Ako želite zdraviju varijantu, pecite ih u rerni na 200°C oko 15-20 minuta, dok ne postanu zlatne.

Posluživanje:

Pancerote poslužite tople, uz jogurt, kiselo mleko ili omiljeni sos.

Saveti za najbolji rezultat:

Koristite maslinovo ulje za bogatiji ukus testa.

Dodajte začine u fil po želji, poput origana, bosiljka ili čili pahuljica, kako biste dali posebnu aromu.
Ako se odlučite za pečenje, pancerote premažite maslinovim uljem pre nego što ih stavite u rernu, kako bi bile hrskave.

Pancerote su sjajan izbor za brzi obrok, a mogućnosti za punjenje su beskonačne. Bilo da ih pržite ili pečete, ovaj jednostavan recept garantuje ukusne rezultate svaki put. Probajte različite kombinacije filova i uživajte u ovom ukusnom jelu!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram