Da ti pođe voda na usta.
Pistaći su već godinu, dve jedan od najpopularnijih sastojaka u receptima za slatkiše. I kad god pogledate neku objavu o takvom desertu, videćete isto pitanje koje se uporno ponavlja – gde se nabavlja pistaći krem.
Umesto da ga kupite, isprobajte recept koji smo pronašli za vas. Koristite ga kao fil za krofne, peciva, vafle, kolače ili torte ili ga jednostavno namažite na hleb ili tost. Super brzo i lako se pravi, a u frižideru možete da ga čuvate do dve nedelje.
Sastojci:
1 kašika prah šećera
150 g oljuštenih pistaća, neslanih
190 ml mleka
100 g bele čokolade
2 kašike putera
Postupak:
Stavite vodu da provri u šerpi srednje veličine i dodajte oljuštene pistaće. Pustite da vri 4 minuta, a zatim ih ocedite i stavite na čistu kuhinjsku krpu. Presavijte krpu i istrljajte pistaće da bi im spala ljuska. Oljuštite ljusku sa pistaća.
Stavite pistaće u secka sa samo jednom četvrtinom šolje (60 ml) mleka i jednom kašikom šećera u prahu. Mutite oko 5 minuta dok sve ne postane glatka pasta. Sastružite ostatke sa secka koji ćete zbog toga zaustavljati 3-4 puta. Primetićete da se pistaći prvo pretvaraju u mrvice, a zatim bi trebalo da se formiraju u loptice kada dođu do faze paste.
Preostalo mleko, puter i belu čokoladu stavite u čistu šerpu i zagrejte na laganoj vatri dok se ne istopi, ostavite sa strane.
Prebacite pastu od pistaća u blender i sipajte mešavinu bele čokolade. Miksirajte dok ne bude izuzetno glatko i kremasto (po želji možete podesiti gustinu sa više mleka i ne, nema potrebe da prvo zagrevate mleko).
BONUS SAVETI
Ogulite pistaće – primetićete da će ako ljuska ostane, krem biti tamniji i imati teksturu peska.
Kuvanje pistaća – kad ih ubacite u ključalu vodu biće lakše da se oljušte, a lagano omekšavanje će u toku pripreme dati glatku konzistenciju.
***
Bonus video:
Pratite nas i na društvenim mrežama: