Razlozi zašto bi češće trebalo jesti kisele krastavčiće

kiseli krastavčići
Foto: Manuel Sulzer / ImageSource / Profimedia

Gotovo da i ne postoji kuća u čijem se frižideru ne krije barem jedna teglica kiselih krastavaca. I dok je salata od svežeg povrća prilog broj jedan, ove kisele poslastice i te kako bi trebalo da se nađu na vašem meniju.

Kiseli krastavci sadrže veliku količinu vode, proteine, vrlo malo masnoće i prehrambena vlakna. Isto tako, ove kisele grickalice bogat su izvor minerala među kojima su i gvožđe, kalijum, natrijum i fosfor. Sadrže i vitamine poput vitamina C, A, B-6, B-12, riboflavin, niacin i tiamin.

Sve pomenute nutritivne vrednosti ovo jednostavno pripremljeno povrće čini vrlo zdravim i korisnim za naše telo.

Snažan su antioksidans – štite telo od slobodnih radikala – nestabilnih hemikalija koje oštećuju ćelije u našem organizmu.

Izvrstan su probiotik – balansiraju probavu i ubrzavaju stvaranje dobrih bakterija koje su ključan deo naše zdrave probave.

Čuvaju jetru – osim što poboljšavaju probavu, kiseli krastavci štite i jetru jer joj pomažu da filtrira toksine iz organizma.

Sprečavaju nastanak čira na želucu – čir je unutrašnja rana na želucu, odnosno oštećenje membrane uzrokovano kiselinama. Kiseli krastavci štite želudac i sprečavaju nastajanje čireva, piše avaz.ba.

Pomažu kod dijabetesa – istraživanje je pokazalo da kiseli krastavci stabilizuju nivo hemoglobina – proteina u crvenim krvnim zrncima koja prenose kiseonik. Kiselost krastavaca pomaže u kontroli dijabetesa.

BONUS VIDEO: Biljna ishrana – sirova hrana

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram