Proverite ih dva puta: 9 namirnica od kojih ljudi najčešće dobiju trovanje

Foto: Shutterstock

Evo liste namirnica koje su najčešće kontaminirane i saveta kako ih bezbedno konzumirati.

Salmonela, listerija, Ešerihija koli i druge bakterije i virusi se prenose hranom svake godine. Simptomi ovih infekcija su dijareja i povraćanje, što može dovesti do dehidracije.

Većina ljudi se oporavlja od trovanja hranom nakon nekoliko neprijatnih dana, ali u retkim slučajevima bolest može biti smrtonosna ili zahteva intenzivnu negu.

Srećom, većina bakterija u hrani može se ubiti na visokim temperaturama ili izbeći higijenom u kuhinji, rekli su stručnjaci za bezbednost hrane za Insajder. Evo njihove liste namirnica koje su najčešće kontaminirane i saveta kako ih bezbedno konzumirati.

Lisnato povrće

Najčešći izvor kontaminacije ovog povrća je voda koja se koristi za navodnjavanje: na taj način bakterije iz izmeta životinje mogu završiti u vašoj salati. Pošto se zelena salata obično jede sirova — a većina potrošača ne pere ponovo upakovanu salatu — ima veći rizik da vam pozli.

Savetuje se da se kupuju cele glavice zelene salate i uklone spoljašnji listovi, koji će najverovatnije biti uprljani bakterijama, rekli su stručnjaci Consumer Reports-a. Druga alternativa je kuvanje kelja, zelja ili blitve, umesto da ih jedete sirove.

Foto:Shutterstock

Sirevi i suhomesnati proizvodi „na meru“

Listeria je bakterija koja može da preživi niske temperature frižidera, što je čini posebno podmuklom pretnjom. Ako jedan komad salame ili sira dođe u kontakt sa prljavim rukama, ceo frižider za delikatese može biti kontaminiran otpornim bakterijama.

Infekcija listerijom u mnogim slučajevima zahteva hospitalizaciom, a može dovesti do pobačaja kod trudnica. Zato trudnice treba da izbegavaju delikatesno meso i sireve, i da se umesto toga drže upakovanih proizvoda.

Mleveno meso

Pakovana mlevena govedina može da sadrži opasne sojeve E. koli i salmonele. Ove bakterije mogu da putuju iz kravljeg creva na vaš tanjir.

Mleveno goveđe meso se takođe smatra opasnijim od celih komada jer se bakterije mogu široko proširiti u postrojenju za preradu gde se meso melje.

Luk

Luk se često kuva, što ubija većinu bakterija koje se prenose hranom, ali može biti rizično jesti ga sirovog. Consumer Reports upozorava da se ne pere unapred, jer voda brže truli luk.

Crveni luk Foto:Shutterstock

Ćuretina

Salmonela je posebno rasprostranjena kod živine, delom zato što se bakterije mogu širiti dok radnici uklanjaju perje sa pilića i ćurki. Prsa i drugi delovi ptica mogu biti kontaminirani, kao i pakovanja mlevenog mesa.

Piletina

Da biste izbegli rizik da se razbolite od salmonele, treba da pečete piletinu i ćuretinu na temperaturi od barem 150 stepeni.

Podrazumeva se da sirova piletina nije bezbedna za jelo. Ali manje ljudi zna da treba da izbegavaju pranje piletine pre kuvanja. Prema Džejmsu E. Rodžersu, direktoru istraživanja i testiranja bezbednosti hrane u Consumer Reports-u, ispiranje sirovog mesa treba izbegavati jer postoji rizik od širenja bakterija oko sudopere i oblasti za kuvanje.

Batačići, batak, batačić, pranje
Foto: Shutterstock

Breskve

Čini se da breskve imaju sličan put bakterijske kontaminacije kao i lisnato povrće, prema Consumer Reports – tako da za to mogu biti krive kontaminirana voda ili prašina od useva.

Isečene dinje i lubenice

Dinje i lubenice se često seku na kocke pre nego što se prodaju. To povećava rizik od kontaminacije, jer sečenje proizvoda može proširiti bakterije sa njegove površine na unutrašnjost.

Pranje i rezanje sopstvenog voća može vam pomoći da izbegnete kontaminaciju salmonelom ili listerijom, koja bi mogla da preživi u vašem frižideru. Obavezno operite voće spolja pre nego što ga isečete da biste uklonili prljavštinu, bakterije i pesticide.

Brašno

Čak i mala količina nekuvanog brašna mogla bi biti dovoljna da vam pozli. I dok možda mislite da su sirova jaja problem, brašno je takođe sirovi sastojak koji treba da obavezno da se termički obradi pre jela.

***

BONUS VIDEO: Kurkuma – neizostavni začin orijentalne kuhinje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram