Nova studija otkrila najveći izvor bakterija u kuhinji

kuhinja bakterije
Foto: Zachary Miller / ImageSource / Profimedia

U pitanju je predmet koji svakodnevno koristimo.

Nisu samo ostaci hrane ti koji stvaraju savršeno okruženje za razmnožavanje bakterija. One se, nažalost, skupljaju i na drugim mestima u vašoj kujni.

U najnovijoj studiji iz 2022. godine naučnici su istraživali kako različite vrste mikroorganizama utiču na međusobnu dinamiku rasta, na osnovu faktora kao što su njihova kompleksnost i veličina. Ono što su oni zapazili je da se neke bakterije brže razmnožavaju u okruženju sa drugim vrstama bakterija, dok se ostale pak lakše množe u izolovanim sredinama, piše City Magazine.

Postoje, međutim, sredine koje pružaju odlične uslove za širenje i jedne i druge vrste mikroorganizama. To je na primer zemlja, ali i kapljice vode na listovima biljaka. Na našu žalost, u ovu grupu se ubrajaju i sunđeri, i to oni koje svi svakodnevno koristimo u svojoj kuhinji za pranje sudova i brisanje drugih površina.

Ovaj, inače veoma koristan predmet, zbog različite teksture svojih površina, ali i vlažnosti, stimuliše razmnožavanje najrazličitijih bakterija, uključujući i ešerihiju koli, koja kod ljudi može izazvati infekcije gastrointestinalnog i urogenitalnog trakta, sepsu, meningitis, zapaljenje pluća i mnoga druga oboljenja.

Upravo zbog svega navedenog, stručnjaci preporučuju da menjate svoj kuhinjski sunđer na svake dve nedelje, a možda i češće u slučaju da ga naročito često upotrebljavate.

BONUS VIDEO: Reciklaža, razvrstavanje kućnog otpada

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram