Najnezdraviji način pripreme jaja

Fitnes i ishrana 05. maj 202113:24 > 13:24
jaja
Jaja; Foto: Christoph Lischetzki / Alamy / Alamy / Profimedia

Ne postoji 'pogrešan' način pripreme jaja, ali u nekim varijantama ubijate najzdravije u njima.

Mnogi dijetetičari i nutricionisti kažu kako je definitivno najnezdraviji način pripreme jaja prženje na puno ulja i na jakoj vatri. S time se slaže i hrvatska nutricionistica Sandra Marić Bulat.

„Sirova jaja su najopasnija, sirovo belance teže se probavlja zbog prisutnog avidina i na taj način su teško probavljiva. Osim toga, velika je mogućnost od trovanja salmonelom. Najbolji izbor pripreme su poširana ili kuhana jaja. Pečenjem unosimo veću količinu nepotrebnih masnoća, ali prilikom pripreme dovoljno je tiganj četkicom premazati uljem kako bismo dobili niskokaloričan obrok. Sa malo masnoća veća je iskoristivost A, D i E vitamina iz jaja. Svakako treba izbegavati pripremu prženih jaja sa slaninom prilikom čega unosimo suvišne masti i sol“, rekla je Marić Bulat za 24sata.hr.

Pročitajte još:

„Ako pržite jaja na maslacu, možda ćete poništiti neke zdravstvene blagodati jaja. Jaja su prirodno bogata belančevinama i s malo zasićenih masnoća, ali čim smesi dodate maslac, zasićena masnoća u vašem jelu raste. To je nešto što ne želimo, jer je prekomerna zasićena masnoća u ishrani usko povezana sa srčanim bolestima“, kaže dijetetičarka Ketrin Basbaum.

Dijetetičarka Tara Tomaino dodaje da se ne morate čuvati samo maslaca, kokosovo ulje i mast od slanine takođe su loši, kao i priprema jaja u pavlaci, siru… Korišćenje tih sastojaka može umanjiti visoki nutritivni profil jaja. Od prženja jaja, nezdravije je jedino prženje jaja na jakoj vatri.

„Priprema na visokim temperaturama oksidira ulja, koja takva mogu podstaknuti upalu u telu. Zato treba koristiti ulja koja se dime tek na višim temperaturama, poput ulja avokada, kako bi se sprečila oksidacija“, kaže dijetetičarka Rebeka Vašuta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram