Probala sam dijetu koja skida tri kilograma za 48 sati

Fitnes i ishrana 13. apr 202208:01 > 11:27
Foto: Shutterstock

Pročitala sam da vikend dijeta radi brzopotezno i rešila da je testiram.

Vikend dijeta zvuči super – za samo dva dana do tri kilograma manje, pritom imate tačan plan ishrane za subotu i nedelju, a pošto ne radite, lako ga je i ispoštovati.

Sajt Dijeta.in preporučuje vikend dijetu ukoliko mučite muku samo sa nekoliko kilograma viška, a navodno ima i efekat pročišćavanja organizma. Drži se samo dva dana i ne sme se produžavati, pošto je dosta rigorozna, a zbog toga se i ne preporučuje ljudima sa nekim zdravstvenim problemima.

Nije mi delovala tako rigorozno dok sam proučavala prilično jednostavan plan ishrane, čak sam procenila da sve potrebne namirnice već imam, kao i dovoljno vremena da isplaniram i pripremim obroke. Malo me je zbunilo što nigde nisam našla kako „dijeta“ zapravo funkcioniše, odnosno zašto se jedu baš te namirnice u tim kombinacijama, ali dobro… Šta može da pođe po zlu za dva dana?

S druge strane…“Cunami detkoksikatora projuriće kroz vaš organizam i odneti mnoštvo nataloženih štetnih materija! Izgubićete dva, najviše tri kilograma. Za samo dva dana dobićete ravan stomak!“, navodi se na sajtu, i poziva na nutricioniste koji su, navodno, procenili da ako se pridržavate pravila, nema nikakvih rizika po vaše zdravlje.

Možda i jesu, jer primer jelovnika, kako se čini, ne sadrži nikakve nezdrave sastojke.

Primer jelovnika vikend dijete

Subota

Doručak: Niskokalorični jogurt, odnosno jogurt sa niskim nivoom masti, i sezonsko sveže voće.

Ručak: Barena riba začinjena samo limunovim sokom i maslinovim uljem, zelena salata takođe sa limunom i maslinovim uljem, dvopek od integralnog brašna.

Večera: Niskokalorični jogurt i barene tikvice, mada može i neko drugo bareno povrće.

Nedelja

Doručak: 1 šoljica čaja od nane, naravno bez šećera, 1 integralni dvopek, 1 parčence praške šunke.

Ručak: Barena boranija začinjena belim lukom i sokom limuna.

Užina: 250 grama sezonskog voća, ne banane.

Večera: 1 integralni dvopek, zelena salata, šolja čaja bez šećera.

Kako to izgleda u stvarnosti

Već sam prvog dana bila spremna na krčanje creva, međutim, to je prošlo prilično opušteno.

Pošto nikakvih dodatnih napomena nije bilo, dala sam sebi malo slobode da improvizujem. Umesto barene ribe jela sam tunjevinu u salamuri iz konzerve, a umesto jogurta i barenih tikvica za večeru sam napravila salatu s jogurtom i svežim krastavcima.

Nedelja je bila teža. Šunku ne jedem, pa čak ni prašku, tako da sam je izbacila s jutarnjeg menija, ali sam zato u boraniju uz beli luk i limun dodala i malkice maslinovog ulja. Ipak, to nije bilo dovoljno da me drži sitom, jedva sam dočekala voćnu užinu (a častila sam se malinama), a onda skratila vreme do tog nesrećnog parčeta tosta i salate – umesto zelene, iseckala sam paradajz. Nije mnogo pomoglo.

Inače, pila sam vodu, ali i čajeve i nezaslađenu limunadu, što je uostalom dozvoljeno u svakoj dijeti. Pila sam i suplemente, kao i inače.

Rezultati

Rezultati nakon dva dana? Manje-više očekivano – nevidljivi.

Osim što sam se osećala malo lakše, što i nije čudno pošto sam sve vreme imala utisak da mi je stomak prazan, nikakvu specijalnu promenu nisam primetila. Nisam imala više energije, ali nisam bila ni nešto malaksala. Što se tiče kilaže, situacija je ostala nepromenjena.

Vikend dijeta još jedan je podsetnik da ne postoji instant rešenje za mršavljenje, a ovaj režim ishrane verovatno ne bi bilo zdravo, a i teško da bi bilo moguće, držati na duže staze. Uostalom, postoje samo dve dijete koje stručnjaci preporučuju i koje možeš da držiš do kraja života, za sve ostale bilo bi dobro konsultovati se s lekarom ili nutricionistom, ili ih bar detaljno proučiti i promisliti.

S vikend dijetom, kao i brojnim drugim koje se vrte po internetu obećavajući veliki gubitak kilograma za jako kratko vreme, to nije baš moguće zbog nedostatka informacija i sumnjivog porekla, ali kad vam nešto zvuči previše dobro i lako da bi bilo istinito – verovatno to i jeste. I super ste prošli ako se ništa ne desi i samo „izgubite“ par dana, jer tim akcijama možete da ugrozite zdravlje, da počnete još više da se gojite… Zašto rizikovati?

***

Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram