Jedine dve dijete koje smeš da držiš do kraja života

Fitnes i ishrana 13. mar 202108:23 > 08:24
Dijeta
Foto: George Mdivanian / Panthermedia / Profimedia

Internet je ovih dana pun brzih dijeta koje obećavaju pet kilograma manje za samo tri dana ili deset za nedelju... Ipak, stručnjaci upozoravaju da takva rešenja mogu da budu opasna po zdravlje, da se kilogrami jako brzo vrate i da dok ne pronađete način ishrane koji možete dugoročno praktikovati - nećete rešiti problem.

Trendovi se neprestano menjaju, a dijete su sve restriktivnije i zato ih je prilično teško održati. 

„Jedan od najvećih problema za ljude koji nastoje da promene način ishrane je što to zahteva puno angažmana. Treba da planiraju, idu u radnju, kuvaju zdrave stvari, a kada dijeta kontroliše svaku odluku u vašem životu, teško je pridržavati je se“, objasnila je Natali Alen, dijetetičarka i instruktorka s Državnog univerziteta Misuri, za The Healthy magazin. Ipak, ističe, postoje bar dva načina ishrane kojih bi ljudi mogli da se pridržavaju tokom celog života – to su DASH dijeta i mediteranska ishrana. Upravo njih preporučuje i dr Jagoda Jorga, koja je za portal Nova.rs govorila o zabludama koje prate popularne dijete.

Pročitajte još:

Alen kaže da su istraživanja pokazala da su ovi načini ishrane održivi i da pomažu u očuvanju zdravlja, kao i u dugoročnom snižavanju krvnog pritiska, a nutricionistkinja Mišel Ebi skreće pažnju na činjenicu da oni ne isključuju nijednu grupu namirnica, te da je zato lakše pridržavati se zadatih smernica.

„Mnogo dijeta zasniva se na ograničavanju neke grupe namirnica. A psihološki, čim nam kažu da nešto ne smemo da jedemo, to je upravo ono što želimo. Mediteranska i DASH dijeta stavljaju veći naglasak na ono što treba uključiti i na jednostavno ograničavanje prerađene hrane, šećera i alkohola“, ističe Ebi.

Mediteranska ishrana bazirana je na navikama koje važe u mediteranskoj regiji i podstiče konzumaciju mlečnih proizvoda, ribe i piletine umesto crvenog mesa, korišćenje maslinovog ulja kao izvora mononezasićenih masti i konzumiranje voća, povrća, hleba, krompira, graška, orašastih plodova i semenki, navodi American Heart Association. Takođe, nije restriktivna ni u odnosu na crno vino.

„Mediteranska ishrana se manje fokusira na količinu konzumirane hrane, a više na kvalitet hrane“, kaže Rejčel Fajn, dijetetičarka i osnivačica To The Pointe Nutrition. „Mediteranska ishrana sadrži veliku količinu zdravih masti i prirodnih vlakana iz minimalno prerađene biljne hrane poput žitarica, mahunarki, orašastih plodova i semenki. Ove namirnice nude znatno više hranjivih sastojaka po zalogaju“.

Pročitajte još:

DASH dijeta je prvobitno bila namenjena regulisanju krvnog pritiska, masnoće i šećera u krvi, odatle i naziv – skraćenica za Dijetetski pristup regulisanju hipertenzije (Dietary Approaches to Stop Hypertension). Jelovnik je sastavljen od zdravih, prirodnih namirnica bez veštačkih aditiva. U prvoj fazi, koja traje dve nedelje, značajno se umanjuje unos ugljenih hidrata – izbacuje se voće, slatkiši, žitarice, a ishrana bazira na  nemasnom mesu i ribi, povrću bez skroba, mlečnim proizvodima bez masti i orašastim plodovima. Druga faza kod DASH režima postepeno uključuje voće, integralne žitarice i svo povrće, a može trajati do kraja života.

„Kao i kod mediteranskog plana ishrane, DASH ishrana je koncentrisana na snižavanje krvnog pritiska kroz povećanu konzumaciju svežeg voća i povrća“, kaže Fajn.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram