Ketotarian dijeta: Keto za one koji ne jedu meso

Fitnes i ishrana 29. mar 202008:37 > 17. maj 2021 11:58
Ketotarijan dijeta
Foto: Nina Firsova / Alamy / Alamy / Profimedia

Prva asocijacija na keto verovatno su vam slanina, sir i avokado, visokomasna kombinacija koja u ovom načinu ishrane garantuje gubljenje kilograma. A kako da dođete u stanje ketoze ako ne jedete meso? Probajte sa ketotarian dijetom.

Svrha keto dijete, izrazito popularne poslednjih godina, jeste da se isključivanjem ugljenih hidrata, inače najlakšeg energetskog goriva za naš organizam, dovedemo u stanje ketoze u kom telo počinje da crpi energiju iz nataloženih masti.

Ketotarian je verzija ove ishrane prilagođena onima koji ne vole ili iz nekog drugog razloga ne jedu meso. Zasniva se uglavnom na namirnicama biljnog porekla, a popularizovao ju je Vil Kol (Will Cole), kiropraktičar i autor knjige „Ketotarian: (Uglavnom) biljna ishrana za sagorijevanje masti, dizanje energije, uništavanje gladi i smirivanje upala“.

Pročitaj još:

Ideja je ista, izgubiti kilograme, ali bez unošenja velikih količina mesa i mlečnih proizvoda. Bazira se na pre svega na namirnicama biljnog porekla, i to onima za koje je potvrđeno da ne izazivaju upale i probleme sa želucem. Kol tvrdi da ovakvom ishranom možete smanjiti rizik od razvijanja hroničnih upala, što je direktno povezano s artritisom i kardiovaskularnim bolestima, piše hrvatski Index.

Dozvoljene namirnice:

  • neskrobno povrće (zeleno povrće, artičoke, špargle…)
  • voće sa niskim sadržajem fruktoze (limun i limeta, maline, kupine, borovnice…)
  • biljne masti (orašasti plodovi, semenke, masline, avokado, kokos, biljna ulja…)
  • organska jaja, maslo, riba ulovljena u prirodi

Namirnice koje, pak, nikako nisu dozvoljene u ovom načinu ishrane su:

  • meso
  • mlečni proizvodi
  • skrobno povrće
  • žitarice
  • voće sa visokim sadržajem fruktoze (mango, lubenice, slatke jabuke)
  • mahunarke

Inače, stanje ketoze se održava tako što od dnevnog unosa hrane 70 odsto čine masti, 20 proteini i 10 ugljeni hidrati. Najveća zamka ketotarian ishrane je u tome što biljne namirnice koje su zamena za životinjske masti, poput semenki i orašastih plodova, takođe sadrže i dosta ugljenih hidrata, pa sa njima treba biti jako pažljiv.

I na kraju pitanje – koji vid ishrane je zdraviji, keto ili ketotarian?

S obzirom na to da je raznolikost namirnica ključ bilo koje uravnoteže ishrane, rigoroznost i restriktivnost najveća su mana ketotarijanstva. Ova dijeta definitivno nije za svakoga, jer će uz ogromna odricanja od vas zahtevati i stalno planiranje i pripremu unapred, što sve zajedno može na kraju rezultirati nedovoljnim unosom neophodnih vitamina i minerala.