„Prestala sam da pijem kafu mesec dana i promene su neverovatne“

Foto: Yulia Grigoryants / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovo deluje gore od ostavljanja cigareta.

Spisateljica Stefani Voca nije mogla da zamisli svoju svakodnevnu rutinu bez šoljice kafe, a ljubav koju je gajila prema kofeinu često opisuje kao preteranu.

Pila je do 4 šoljice kafe ujutru, i to onu od najpečenijeg zrna koje je mogla da pronađe.

Radovala se prvoj šoljici, a već kod treće je znala da brzo mora da ide u kuhinju i napravi sebi četvrtu.

Nažalost, počela je da plaća cenu preterane konzumacije kofeina. Često je bila nervozna nakon te četvrte šolje kafe, a ako nije doručkovala, počinjao je da je boli stomak.

Ispostavilo se da svaka od tih mahuna ima čak 100 miligrama kofeina, i kada je njen bivši kolega pisac, Džef Perlman, na Twitteru podelio status da je odustao od kofeina u avgustu, zapitala se da li i ona treba to da uradi.

Džef je pio mnogo kafe i mrzeo je kako se osećao zbog toga. „Zujalo mi je u ušima, ali nisam prestajao, samo bih nastavio da pijem i pijem, od toga su mi se tresle ruke i mnogo sam ubrzano razmišljao. Dosta vremena provodim radeći u kafićima pa je nekako kafa išla zajedno sa tim, ali nakon nekog vremena simptomi su postali nepodnošljivi i morao sam da se promeni.“

foto: Afis / Digifoodstock / Profimedia

Perlman je prešao na kafu bez kofeina i rekao je da mu je bilo neverovatno lako da odustane od ove navike, „Nisam mnogo propustio, iako nisam 100% završio sa kafom, ako postoji neka kafa sa ukusom kofeina koji volim ja ću je kupiti. Samo zbog ukusa i teksture. Ali, odustajanje je generalno bilo lako, nisam imao nikakve glavobolje ili prekomernu želju.“

Nakon što je Stefani razmišljala o tome nekoliko meseci, i ona je odlučila da pokuša.

Isto kao i Perlman, bilo joj je lakše nego što je očekivala. Prelazak na mahune bez kofeina mi je dosta pomogao, ali za razliku od Džefa, imala je neželjene efekte. „Prvog dana sam imala jake glavobolje.“

Glavobolje su veoma čest znak povlačenja kofeina iz tela, kaže Kara Ficdžerald, autorka knjige „Duži život“.

„Naravno, bolovi u glavi su privremen simptom, ali zaista može biti jako teško proći kroz njega i mnoge od nas tera da pribegavamo kafi kao leku kako bi izbegli neprijatne simptome povlačenja.“

Još jedna od stvari koju je Stefani primetila je bio celodnevan umor prve dve nedelje.

Izostanak kofeina može da vas učini tromim, smanjuje energiju i sposobnost da se fokusirate, kaže Hejli Miler, dejtetičarka i nutricionistkinja u Personi, personalizovanoj kompaniji za vitamine i suplemente.

„Dobra vest je da je ovo kratkog veka, zahvaljujući neverovatnoj sposobnosti ljudskog tela da se prilagodi, možete očekivati da ćete povratiti svoju mentalnu jasnoću i fokus u roku od nekoliko nedelja nakon prestanka konzumiranja kafe.“

Trebalo je vremena, ali fokus se Stefani na kraju potpuno vratio i činilo joj se čak da je bio konzistentniji tokom dana umesto da je ujutru dobijao vrhunac, a popodne opadao.

Takođe je primetila da je bolje spavala, bez obzira što je kafu pila samo ujutru, činjenica da je kafa mogla da utiče na njen san ju je prilično iznenadila.

„S obzirom da je snažan stimulans, koji lako ulazi u mozak i blokira adenozinske receptore, prednost broj jedan prestanka konzumiranja kofeina je poboljšan san,“ navodi Ficdžerald.

foto: Wavebreak / Profimedia

Život kofeina je u proseku oko pet sati, „duže za neke od nas koji imaju sporije enzime biotransformacije“, objašnjava ona.

„To znači da za potpuno uklanjanje kofeina iz organizma može biti potrebno više od 10 sati, pa tako nije iznenađujuće što utiče na san. Oni od nas koji se sporo metabolizuju mogu imati dodatne probleme, uključujući viši šećer u krvi i krvni pritisak i povećan rizik od nefatalnih srčanih udara.“

Odustajanje od kafe ima još jednu prednost.

„Pošto je kofein diuretik, što znači da ubrzava proizvodnju urina, videćete da će ova promena smanjiti vaše odlaske u kupatilo. Još bolje, prestajanje unosa kofeina bi mogao da poboljša vašu ishranu pomažući telu da apsorbuje vitamine B i druge važne hranljive materije. Drugim rečima, ako biste prestali da pijete kafu to bi vam moglo pomoći da dobijete više od hrane“, kaže Miler.

Ali, kofein ima i svojih prednosti.

foto: Digifoodstock / Profimedia

Dok Ficdžerald kaže da se dokazi još uvek naučno otkrivaju, kofein bi mogao da bude sredstvo za dugovečnost.

„Za sad nedostaju studije na ljudima, ali se smatra da je neuroprotektivan u umerenom unosu kod ljudi, što znači da štiti od bolesti povezanih sa uzrastom, poput demencije ili Parkinsonove bolesti.“

„Kada poglededamo ljudske ljudi koji piju kafu, vidimo da oni imaju tendenciju  da žive duže. Ja lično volim svoj svakodnevni ritual jutarnje kafe i cenim te korisne fitohemikalije, ne pijem je posle jutarnjih sati osim ako ne popijem neku beskofeinsku što mi omogućava da dobro spavam noću“, kaže Ficdžerald.

Kofein je prirodni stimulans, a Miler kaže da je to odličan način da dobijete nalet energije ujutru, ali i da se izborite protiv popodnevnog bluza.

„Ipak, previše bilo čega nikad nije dobro, pa tako ne bi trebalo da pijete više od četiri šoljice kafe dnevno.“

Prošlo je mesec dana od Stefaninog eksperimenta i ona kaže da nije sigurna da će se vratiti na kafu.

„Volim kvalitet sna koji sada imam, ali nedostaje mi taj mali nalet energije koji mi je kofein davao, možda bih povremeno probala šoljicu ili mešavinu obične kafe bez kofeina pa da vidim šta će se desiti,“ piše Fastcompany.

***

Bonus video: Hrana i zagađen vazduh – kako očistiti organizam


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram