Kako da znate da ste preterali sa kofeinom

Selma Bler
-Los Angeles, CA - 20210616 - Selma Blair Getting Mani-Pedi at a Nail Salon -PICTURED: Selma Blair -,Image: 616076025, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: BauerGriffin / INSTAR Images / Profimedia

Nije tajna da mnogi od nas ne počinju dan bez šoljice kafe. Kofein nam pomaže da se razbudimo i da imamo dovoljno koncentracije za taj dan - iako se možda nismo dovoljno naspavali. Kada je jedan od tih dana, malo se i zabrojimo, te ne znamo da li nam je šoljica kafe druga, treća ili peta. Zato ukazujemo na znake koji govore da ste preterali.

Previše ste nervozni

Kofein direktno utiče na naš nervni sistem, a vaša jutarnja kafa povećava lučenje kombinacije hormona koji mogu dovesti vaše telo u režim povećanog stresa. Kada ste preterali, možete osetiti tremu, ali moguće su i promene raspoloženja i razdražljivost.

Često idete u toalet

Ako prečesto mokrite, to je znak da unosite previše kofeina, a problemi sa mokrenjem javljaju se najčešće usled preterane konzumacije energetskih pića. Ona su najgori izvor kofeina, jer sadrže previše kofeina u tako malo tečnosti. Takođe, može se javiti i efekat laksativa, jer kofein podstiče najniži deo debelog creva da izbacuje otpad iz sistema.

Imate problema sa spavanjem

Velika količina kofeina može negativno uticati na kvalitet sna. Kada ne spavate dovoljno, a pumpate se kofeinom – to može uzrokovati pravi šok za telo, te stanje slično gripu.

Iscrpljeni ste tokom dana

Velika količina kofeina i nedostatak sna vode do iscrpljenosti tokom celog dana. Samim tim poremeti vam se fokus i produktivnost. Stručnjaci zato savetuju da ne preterujete sa dozama kafa i sa napicima koji u sebi sadrže kofein.

Učestale glavobolje

Glavobolja ume da bude i blaga i kratkotrajna, a ponekad može da vas muči danima. Kofein kao sastojak ćete naći u mnogim lekovima protiv glavobolje, jer umerene količine ovog sastojka ublažavaju simptome ove boljke. Međutim, ukoliko preterujete sa količinama, glavobolja ipak može trajati duže.

***

Bonus video: Maler dana

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram