Prelazila sam po 12.000 koraka dnevno, a kada sam ih smanjila primetila sam nešto čudno

Foto:Instagram/fionasimpson

Fitnes instruktorka Fiona Simpson jedna je od onih koja je mislila da dnevno mora da napravi 10.000 koraka, a tu je naviku stekla tokom pandemije. Posle toga je prelazila i po 12.000 koraka, a kada je taj broj prepolovila, primetila je nešto neobično.

Za vreme pandemije hodanje je za Fionu Simpson bila dnevna fizička aktivnost koja je bila lako izvodljiva i koja joj je pomogla da ostane prisebna. Nakon pandemije dnevno je znala da napravi i po 12.000 koraka pa je taj broj odlučila da smanji za pola i primetila je odlične rezultate.

„Osećam se kao superžena u teretani. To je tako čudno jer nikad nisam mislila da mi koraci oduzimaju puno energije, ali moji lični rezultati su se poboljšali kada sam smanjila broj koraka“, rekla je Fiona za Women’s Health.

fiona
Foto: Instagram/FIONA Simpson

Naime, svaki dnevni pokret koji nije vežbanje, može činiti do 50 odsto ukupne dnevne potrošnje energije, dok vežbanje iznosi samo oko 10 odsto. Drugim rečima, hodanjem trošite mnogo više energije nego vežbanjem, tako da će vam smanjivanje broja koraka ostaviti više ‘goriva’ za vežbanje u teretani.

„Osećam se sito, a ne gladno svakog sata u danu“, objašnjava Fiona. Osim toga, smanjila je i stres jer je uključivanje 10.000 koraka dnevno oduzimalo mnogo vremena u njenom danu. Sada ima više vremena za druženje s drugima i ostale stvari koje su joj važne.

„Mogu raditi više stvari za sebe i uživati u teretani, bez da se bojim da neću postići svoj cilj od 10.000 koraka“, objanila je. Takođe je produktivnija, pa može napraviti puno više i odvojiti vreme za stvari oko kojih bi ranije žurila i bila zabrinuta.

„Ne osećam bol od treninga i osećam se odmorno posle njih“, kaže Fiona.

Postoji razlika između dana aktivnog oporavka i dana odmora. Aktivni oporavak može uključivati aktivnosti niskog intenziteta kao što je šetnja, ali dani u kojima ćete se odmarati takođe bi trebalo da budu deo vaše rutine. Studije pokazuju da bi izbegavanjem odmora zapravo mogli sprečiti ostvarivanje svojih fitnes ciljeva, budući da se vaši mišići ne mogu oporaviti nakon treninga, piše Women’s Health, a prenosi miss7zdrava.

„Smanjivanje koraka mi je pomoglo da shvatim da nije sve tako ozbiljno. Nije važno ako jedan dan napravim nešto manje koraka od cilja“, objašnjava Fiona.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram