„Posle 40 godina raznih dijeta, držim se jednog pravila“

Fitnes i ishrana 29. apr 202116:34 > 17. maj 2021 11:46
Deniz Ostin
Deniz Ostin Foto: Instagram/deniseaustin

Fitnes instruktorka Denis Ostin je probala sve - od vegeterijanstva, preko Atkinsonove dijete, do keto ishrane. Ipak, zaključila je da je jedan način ishrane najdelotvorniji - pravilo 80/20.

Posle 40 godina, Denis se uvek vraća istom pravilu u ishrani – ona jede zdrave, hranjive namirnice oko 80 odsto vremena, a ostalih 20 odsto ostavlja za obroke u kojima uživa, bez obzira na hranljivu vrednost.

Ovo je  poznato kao pravilo 80/20, a u pitanju je strategija zdrave ishrane koje se možete držati godinama, pa čak i decenijama, tvrdi Denis.

„Volim hranu i verujem da treba uživati u njoj“, rekla je.

Pokušava da uravnoteži zdrave izvore ugljenih hidrata, masti i proteina. Ako unesete dovoljno proteina, osećaćete se sitim i energičnim. Takođe preporučuje davanje prednosti voću i povrću, zbog vitamina i mikronutrijenata, koji su važni za zdrav digestivni sistem.

Ostalih 20 odsto njene ishrane posvećeno je „zabavnoj“ hrani – bilo da je to desert posle večere ili margarita na kraju dana. Jede otprilike jednu poslasticu dnevno, poput krofne ili porcije sladoleda.

Tokom isprobavanja raznih dijeta, od svake je prisvojila neke koristi.

Pročitajte još:

Na primer, nije se pridržavala keto dijete sa visokim udelom masti i malo ugljenih hidrata, ali ju je taj režim ishrane naučio da se drži zdravih izvora ugljenih hidrata, poput voća i povrća, umesto rafiniranih žitarica.

Slično tome, paleo dijeta ju je naučila važnosti neprerađene hrane.

Ako pokušavate da se hranite zdravije u susret letu, najbolje je da nađete dijetu u kojoj uživate –  što znači da treba da izbegavate one sa prevelikim ograničenjima.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram